2011. augusztus 12., péntek

Füsti fecske-második fészekalj

Nyár derekán vándormadaraink fiókái már jócskán a szárnypróbálgatással, edzéssel töltik idejüket, hogy megerősödjenek és felkészüljenek az előttük álló útra. Talán ezért is tűnik elsőre megzavarodottnak ez a füsti fecske pár, ki így augusztus közepén fióka etetéssel foglalkozik. A fészekben nincs tolongás, csak két fióka nyitogatja éhes száját minden mozgásra.



Mint kiderült a fecskék legalább kettő, bőséges időkben akár három fészekaljat is felnevelhetnek. A második költés ideje júliusban van. A költés ideje 14-16 nap. A fiókák 18-23 napon belül válnak röpképessé, ezalatt mindkét szülő rendíthetetlenül hordja a kis falánkoknak a táplálékot (repülő rovarok nagyrészt).

A tágra nyitott száj színe készteti a szülőket a táplálékszerző és etető viselkedésre.

A második fészekaljnak kirepülés után már csak néhány hét áll rendelkezésére (Szeptember 8-a Fecskehajtó Kisasszony napja körül indulnak vándorútra), hogy megtanuljanak vadászni és felhalmozzanak annyi zsírtartalékot amennyi nélkülözhetetlen az őszi vonuláshoz. Reméljük ennek a két kis pelyhes tátogatónak sikerül majd felzárkózni...

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP