2013. június 30., vasárnap

Lencsevégen a búbos banka

Sokadik próbálkozásunk eredményeként a tegnap sikerült lencsevégre kapni ezt a dekoratív kinézetű, csapongó röptű, a Ion Creangă "Gyermekkorom emlékei" művéből már régóta ismert, izgalmas életmódú madarat: a búbos bankát (pupăza) (Upupa epops). Nagy sikerként könyveltük el a fogást, mert habár a faj nem veszélyeztetett státusú, mégsem lehet úton-útfélen bele botlani.... és az,  hogy még fotózható is legyen a közelsége, az ennél is ritkább esetben fordul elő. Legtöbbször a távolról felcsendülő, mély hang­zá­sú ’hupp-hupp’ kiáltásával kell beérje a banka-vadász fotográfusnak. 
Egyúttal azt is kijelenthetjük, hogy a Rétyi Nyír, nem csak nekünk nagy kedvencünk, hanem bankáéknak is, hisz soha annyit egy helyen nem láttunk mint itt, legalább 6-7 példány keresgélt a földön, vagy figyelőzött a fák hegyén. 
fotó: Nicu Barb
Vándormadár, márciustól szeptemberig van Európában, Afrikában telel. Üregekben, fák odvában fészkel, és úgy hírlik, hogy a higiénia nem az erőssége, mivel a fészekből nem hordja ki a fiókák ürülékét, így a fészek a lakóival együtt, egy idő után kellemetlen szagot áraszt... ezért sok helyt, nem túl hízelgően, büdös bankának is hívják.
fotó: Nicu Barb
Rovarokkal táplálkozik, melyeket leginkább a földön keresgélve kap el.
Hazánkban az állományát 20-40 ezer  párra becsülik.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP