2011. szeptember 29., csütörtök

A köpeci szil lehet az Év Fája Romániában

A Polgártárs Alapítvány által tavaly először meghirdetett Az Év Fája Romániában című vetélkedő idei, második kiadásában nekünk, háromszékieknek külön okunk van szavazni, hiszen most már a köpeci mezei szil (Ulmus minor) révén „saját” fánkra szavazhatunk, azt juttathatjuk győzelemre.

A nyeremény szimbolikus értékén túl konkrét anyagi haszonban is megmutatkozik, hiszen az Év Fája címmel 3000 lej díj is jár, melyet a fára és annak közvetlen környezetére kell költeni. Mindezt a szilt benevező baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület titkárától, Demeter Zoltántól tudtuk meg. A tavalyi megmérettetésen háromszéki fa nem szerepelvén, idén az egyesület, Antal Jenő nyugalmazott erdész- és vadász technikussal, Lőrincz Sándor nyugalmazott biológiatanárral, illetve a Zöld Ifjak Környezetvédő Egyesülete képviselőivel közösen választotta ki hét erdővidéki jelölt közül a végül versenybe szállt szilfát.

Azért esett rá a választás, mert Erdővidék egyik legnagyobb fája – kerülete 7,3 méter (1,3 m magasságban), magassága 35 méter – továbbá, mert egy néhai vízimalom udvarán állva, számos történelmi eseménynek volt a „tanúja”. Tisztes kort is megélt, hiszen a szakirodalom szerint a szilek legöregebbjei 500 évet élhetnek, a köpeci pedig, legalábbis Antal Jenő erdész becslése szerint 300 év körüli lehet.

A fát Köpec Barót felőli határában, a Barót-patak partján lehet megtekinteni, ahol egy kis tábla máris jelzi, hogy a szil az Év Fája címért versenyez. A nyertest online szavazással jelölik ki, mely a www.evfaja.ro internetes oldalon történik, egészen október 30-ig lehet voksolni. Tehát mi magunk dönthetjük el, hogy szilünk győztesen kerül-e ki a „küzdelemből”. Mégpedig úgy, hogy az oldalon a szilfa fotója alatt található „szavazok” gombra kattintva, majd e-mail címünket megadva és arról szavazatunkat megerősítve növeljük győzelmi esélyét.

Jelenleg 2500 fölötti vokssal szilünk vezeti a mezőnyt! Szavazzon mindenki, hogy ez így is maradjon, s ezáltal szűkebb környezetünk egy részlete ismertté, széppé, ápolttá váljon, mi magunk is csokornyi tudást szerezzünk természeti értékeinkről, sőt a fa történetét megismerve múltunkról is.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP