2010. szeptember 17., péntek

Lila foltos már a határ


"Őszi réten
lila-fehéren
csak viríts, csak viríts,
menyasszony-ruhás kikerics.

Eljön érted
szép vőlegényed
csupadér, csupadér,
fehér lesz minden, hófehér."
(Őszi réten - Kányádi Sándor)


Háromszékre jellemző, hogy az őszi rétet két növény öltöztetheti lila színbe: az őszi kikerics (Colchicum autumnale) és a bánsági sáfrány (Crocus banaticus).

Találkozásunk az őszi kikericcsel emlékezetes, hisz mikor még a természet épp ébredezett, és mi tavaszi madármegfigyelésen voltunk találkoztunk az alábbi látvánnyal:

Nagy szemek, fejbiccentések, aztán kérdések sora következett: milyen növény is lehet? Egy váratlan pillanatban az egyik figyelmes "gyurgyalag" a határozót böngészve felkiált: Ez őszi kikerics! Még nagyobb szemekkel néztük elsőként őt, majd a határozót s végül a növényt, hisz amit találtunk, az nem más mint az őszi kikerics virágzást követő év tavaszán megjelenő felnyíló toktermése, a húsos, széles, lándzsás, zsírfényű levelek között.

Az ősz idei első, virágzó kikericsét szeptember elején láttuk egyik homorodszentpáli túránk során, egy későbbi látogatásunkkor már a rét sok helyen lila-fehér foltos ruhában pompázott. A növény mérgező. Hagymája sejtosztódást gátló kolchicint tartalmaz. Virágzási idejét mutatva őszike néven is ismert.

A hét elején az aktuális gombász-túra során találtunk rá a bánsági sáfrányra a Vadas-tetőn.


Újabb kisebb felderítő hadjárat indult, hogy épp melyik sáfrányféléről van is szó, de rövid böngészés után meg is született a megfejtés. A faj védett, szerepel a Nemzeti Vörös Listán.

Hajlamosak vagyunk elsőre 'lekikericsezni" minden ősszel virágzó lila növényt, de nem árt megjegyezni, hogy térségünkben: a legtöbb kikerics lila, de nem minden lila kikerics. :)

1 megjegyzés:

Névtelen,  2010. szeptember 19. 6:45  

Sziasztok!

Eloszor is Gratulalok az 1 evhez :-)Tanulsagos volt, sok ujat olvastam tanultam, most mar buszken fedezek fel egy- ket madarat, viragot, amirol tudom, hogy mi az. Tegnap egy hosszu kirandulason voltunk es a Rika teton, vagy talan lennebb egy kicsit, volt egy lila ret,most mar en is buszken mondtam a tarsaimnak, hogy ezek oszi kikericsek es nem csak siman gyonyorkodtem benne, hogy "micsoda szep lila viragok" :-))


Tovabbis sok bejegyzest es Sok Boldog Szuletesnapot a Gyurgyalagoknak!

Tunde

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP