2010. szeptember 26., vasárnap

Kevesebb szemét

A tegnap sikeresen lezajlott a háromszéki szemétszüret. Számokról (létszámokról és tonnákról) nem tudunk beszámolni megye szinten, ezt majd megteszi a sajtó, de sikernek könyveltük el:

-Mert a Mikes Kelemen Líceum közel 100 diákja csatlakozott önként az akcióhoz.

Mert a ránk bízott területről (Sepsiszentgyörgy-Árkos) nagy halom szemetet gyűjtöttünk össze, mert kitakarítottunk hegyet és völgyet, patakmedret, ettünk szilvát, nem fáradtunk el cseppet sem, és a nap is 7 ágra sütött. Sepsiszentgyörgyön reggel 10 órakor volt a találkozó a parkban. Főleg iskolásokból álló tömeg tolongott a regisztrációs asztaloknál, de elvétve pár felnőtt is előfordult...



- Mert a sepsikőröspataki Kálnoky Ludmilla Általános Iskola is csatlakozott az akcióhoz, a szorgos és tenni akaró 45 főből álló csapat (a jelenlegi és volt diákok, néhány tanár és felnőtt) reggel 10 órakor gyülekezett az iskola előtt.

Zsákokkal, kesztyűkkel, térképpel felszerelkezve, rövid eligazítás után elindultak a szüretre.

1,5 óra alatt, igazi szép őszi napsütésben, jókedvvel, a falu utcáiról, és a falut átszelő patak mederből közel 30 zsáknyi szemetet gyűjtöttünk össze, amelyet egy szekér segítségével biztonságos helyre szállítottunk.

- Mert a sepsiszentgyörgyi 14. számú dr. Kovács Sándor cserkészcsapat tagjai, a már szokásos, minden évben egyszer kitakarított helyszínről, az Előpatak fele vezető út mentéről, alig 1 óra alatt gyűjtöttek jó pár zsák szemetet.


Országos szinten úgy tűnik egy 100 ezres tömeg mozdult meg, ez a szám egy mutatója lehet annak, hogy hányunkat érdekel, hogy milyen a környezetünk és hogy mennyire érzékeny az ország egy környezetvédelmi felhívásra.
Piknikezéskor arrébb költözni a szemetes zónákról lehet, szemetes patakpartokat elkerülni is lehet, a törvényhozóktól és végrehajtóktól várni a megoldást a problémára azt is lehet, de hosszadalmas... és ettől a szemét még ott van...
Ami biztosan nincs a réten, a mezőn, a patakba , az erdő szélen, az az a szemét amit a tegnap összegyűjtöttünk. Köszönet a résztvevőknek.

2 megjegyzés:

Ati,  2010. szeptember 26. 14:53  

Ügyesek vagytok, hogy sikerült elérni a kitűzött célt! Reméljük, hogy egy kicsit gondolkodóba ejti mindazokat akik csak a szemét elszórásában vesznek részt ... s azokat akik a szemétgyűjtésben most nem vettek részt :)

pinty,  2010. szeptember 26. 20:08  

A résztvevő diákoknak remélem egy tízeske becsúszik...Megérdemlik! :)

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP