2010. január 20., szerda

Hódinfó

A napokban jelent meg egy cikk a brassói Adevărul de Seară újságban a hód betelepítésekkel kapcsolatosan. Ebből a cikkből szemezgetnénk pár érdekes információt:
Mint kiderült a betelepítést a brassói Mezőgazdasági és Erdészeti Kutató Intézet (ICAS) irányította közösen a bajorországi környezetvédelmi minisztériummal. Tíz évvel ezelőtt indult ez a betelepítési projekt 191 példány szabadon engedésével az Olt folyó felső szakaszán. Azóta 650-re emelkedett a hódok száma Románia területén, ezek főleg az Olt, a Maros és a Ialomita folyók mentén élnek.

Forrás: wikipédia

Jelenleg az Erdészeti Kutató Intézet közösen a brassói Erdészeti Egyetemmel, a hód viselkedését és hazánkban uralkodó környezeti feltételekhez való alkalmazkodását tanulmányozza. E célból műholdas jeladókkal látták el az állatokat ezáltal nyomon követhetők útvonalaik, helyzetük és fontos következtetések vonhatók le az elterjedési területükről, a populációk növekedéséről , a vízi és szárazföldi ökoszisztémákra gyakorolt hatásukról.

Forrás: click.ro

Ezzel párhuzamosan olyan védelmi intézkedések kidolgozása is folyik, amely a vizek menti mezőgazdasági területek, gyümölcsösök fáinak megóvására irányulna pl. : elektromos kerítés rendszerek alkalmazása, a gyümölcsfák kérgének lefestése hódok számára nem kívánatos keverékkel stb.
Talán így elkerülhetőek lennének a hódok okozta mezőgazdasági károk és az ezzel együtt járó irtási hadjáratok.


A cikkből még kiderül, hogy vannak olyan önkormányzatok, amelyek direkt kérik a hódok visszatelepítését a környező folyókba, turista csalogatás céljából.

5 megjegyzés:

Ati,  2010. január 20. 19:34  

Érdekes cikk ... köszi! Nagyon szeretnék már hódokat fotózni ...

Ati,  2010. január 20. 19:47  

... Nagyon ügyesek vagytok!!!

Ari,  2010. január 20. 22:16  

Jó ötlet volt,hogy a hódokról irtatok bejegyzést

Névtelen,  2010. február 1. 20:35  

elég érdekes, ahogy kalapáccsal beleverik azt az adóvevőt a hód farkába, dehát az ICAS-osok bíztos szakik ebben. Hódokat lehet fotózni, szürkületkor és kora reggel aktívak, esetleg ha találtok egy hódvárak tisztes távolságban tőle türelmesen várva előbb-utóbb megjelennek.
üdv

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP