2013. október 22., kedd

Európa legnagyobb harkályféléje: a fekete harkály

Tollruhájának örökön divatos feketéje miatt a harkályfélék családjának legelegánsabb tagjának is nevezhető a fekete harkály (Dryocopus martius). De nem csak szolid színe, hanem mérete is egyedülállóvá teszi a nálunk élő harkályok között: testhossza 45-57 centiméter, szárnyfesztávolsága 67-73 centiméter, testtömege 250-370 gramm. Ezzel Európa legnagyobb harkályféléjének számít.


Összehasonlításul a nagy fakopáncs (Dendrocopos major) is csak 23-26 centiméter testhosszal, 38-40 centiméteres szárnyfesztávolsággal és 70-100 grammos testtömeggel rendelkezik.
Harkályhoz illőn ő is kopácsol: a fák kérge alól vési ki rovarokból, lárvákból álló táplálékát. Ehhez kemény, hosszú, hegyes csőrrel, erős, ám karcsú nyakkal rendelkezik.


A fatörzseken függőleges helyzetben való megmaradást a támasztékul szolgáló merev faroktollak és a két-két előre, valamint hátra irányuló, hegyes karmokkal ellátott ujjak segítik. Viseli a harkályok védjegyét, a vörös kalapot is, igaz a tojóé eléggé tarkóra csúszott, viszont már a fiókákon is ott látható.


A fotókon látható két példány Sepsiszentgyörgy és Sugásfürdő közti erdőben, fára mászást is implikáló akció eredményeképpen került lencsevégre. Erdőn járva ha nagy, ovális odúra, kérgétől jócskán megkopasztott fatörzsekre bukkanunk, gyaníthatóan fekete harkály lakik/lakott a közelben.

Fotó: Köllő Zsolt

Romániai állománya 40-60 ezer párra tehető, mely a harmadik legnépesebb a kontinensen.

Kis videó fakopácsoló ténykedéséről, melyen riasztó hangja is hallható.

A fekete harkály Romániában és Magyarországon is védett, ugyanakkor Natura 2000-es jelölő faj is.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP