2013. április 5., péntek

Fecskefigyelő akció újratöltve

Mivel idén először, március utolsó napján a Rétyi Nyír fölött láttunk fecskéket, mikor is négy füsti fecske cikázása tette mozgalmassá az égboltot, és mert azóta Háromszék néhány más pontján is láttak már fecskéket, ismét interakcióra szólítanánk fel olvasóinkat. Előző évekhez hasonlóan, idén is két fajra vonatkozó megfigyeléseket várunk:
A füstifecske (Hirundo rustica): nyitott sárfészket rakó, hosszú villásfarkú madarunk:

A molnárfecske (Delichon urbica): zárt sárfészket rakó, enyhén villás farkú, fehér hasú, torkú, farfoltú madarunk. Varosokban a tömbházak szögelléseiben az ő fészkeivel találkozhatunk.
Mindkét faj vonuló, áprilistól szeptemberig vannak nálunk. Évszázadokkal ezelőtt azt gondolták a költöző madarakról, hogy télire felszállnak a Holdra, aztán a madarak vonulási szokásairól a madárgyűrűzés módszerével egyre több ismeretet szerzett az ember.
A füsti fecskék vonulásuk során két jellemző útvonalat használnak: az egyik Olaszországon át vezet, majd a Szaharán és a trópusi erdőkön átrepülve érik el Dél-Afrikát. A másik útvonalon vonuló fecskék Törökország felé indulva a Nílus torkolatánál érik el Afrikát, majd a Nílus mentén repülve jutnak el déli telelőhelyükre. A füsti fecskék nappal vonulnak, elég alacsonyan szállnak és naponta mintegy 320 kilométert tesznek meg.

Visszatérve a felhívásra, ha a fenti két faj valamelyik képviselőjét megpillantod, amint hosszú vándorútjáról visszatérve újra birtokba veszi fészkelőhelyét, kérjük jelezd a jobb felső sarokban lévő üzenőfalon, vagy itt hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon!!
Az előző évek fecsketérképei itt érhetőek el: 2012, 2011, 2010. A bal felső sarokból elérhető térképen  pedig segítségetekkel igyekszünk feltüntetni az idei észlelések helyét és idejét.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP