2012. november 5., hétfő

A levéllábú, az invazív

Invazív fajoknak nevezzük azokat az idegenhonos fajokat, amelyek agresszíven terjeszkednek, felborítva a táplálékláncokat, megváltoztatva az ökoszisztémák összetételét, kiszorítva az őshonos fajokat.
Ma egy ilyen ártatlannak látszó, de messziről érkezett utazó került lencsevégre.
Ő a nyugati levéllábú poloska ( Leptoglossus occidentalis), igaz, hogy a jártasság nem túl nagy a poloskák titokzatos világában, de  feltűnő mérete, illetve a zöld pólón mászkálás során tapasztalt nyugalma gyanúba keverte, s a fotózást ezek után már nem úszta meg.
Itthon meg kiderül, hosszas határozós böngészde után, hogy bejegyzésünk szereplője Észak Amerikából jött. Kontinensünkre  1999-ben  érkezett,   először Olaszországból jelezték. Romániában meg egészen új faj 2008 ban találták az első példányát.



Akár örvendezhetnénk is, hogy van egy új fajunk, ha nem állna olyan rossz hírben. Ez a 1,5-2 cm hosszúságú rovar kizárólag a tűlevelű fajokat kedveli, és jelentős károkat okoz a fenyőerdőkben. Alapszíne vörösesbarna, barna, a fej a lábak és a csápok sötétbarnák. Jellegzetes az első szárnyak közepén haladó fehér cikkcakkos rajzolat, illetve a  hátsó pár láb combrészének levélszerű kiszélesedése (innen ered a levéllábú neve is).
Kora tavasszal rakja le petéit, az első ivarérett példányok szeptember körül jelennek meg. Késő ősszel meg elvonulnak telelni.


0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP