2010. március 5., péntek

Csakazértis tavasz

A legutóbbi szavazásból, - melyben arra voltunk kíváncsiak vajon hányan tudják, hogy védett-e a hóvirág Romániában – kiderült, hogy blogunk olvasóinak többsége helyesen tudja, hogy védett növény a tavasz e kecses hírnöke.

Hóvirágok Sepsiszentkirályban (Köszi Julcsa :)

És ha már így rátereltük a figyelmet, meg mert most ismét kitartóan havazik, de mi mégis rendületlenül várjuk a tavaszt, most egy picit részletesebben is bemutatnánk.

Hóvirágok Sepsiszentkirályban (Köszi Julcsa :)

Rendszertanilag, többek közt a nárcisszal együtt, az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozik a hóvirág (Galanthus) nemzetség, melynek kb. 20 faja ismeretes. Ezek közül a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) vidékünkön őshonos, vadon is él és ez volt a szavazásunk szereplője is.

Néhány érdekesség:

- Ahhoz képest, hogy mi a tavasz hírnökeként tartjuk számon, Görögországban és Szicíliában él egy, a kikeleti hóvirághoz nagyon hasonló, Olga görög királynéról elnevezett Galanthus reginae-olgae nevű faj is, mely ősszel virágzik.

Galanthus reginae-olgae

- A kikeleti hóvirág Dobrudzsában egyáltalán nem terem.
- Hóvirág szavunk görög eredetű, szó szerint 'tejvirágot' jelent.
- A hóvirág nevében több nyelvben is szerepel a 'hó' szó: pl. snowdrop (angol), Schneeglöckchen (német), perce-neige (francia), sniezyczka (lengyel), snödroppe (svéd), bucaneve (olasz) stb.
- Ritkán ugyan, de női keresztnévként is használatos.
- Gyepekben való spontán jelenléte erdõirtásra utal.
- Hagymája több alkaloidot tartalmaz - galantamin, hemantamin, likorin és nartazin - , melyek gyógyszerek alapanyagaiként használatosak. A galantamin például a gyermekbénulás és az Alzheimer-kór kezelésében használat gyógyszerek egyik hatóanyaga.
- Bár jól bírja a mínusz fokokat, a túl nagy hidegben hibernálja magát, vagyis ideiglenesen lelassítja esetleg le is állítja életfunkcióit.
- Még egy hóvirág krém nevű édesség-receptet is találni az interneten keresve.
- A Hagymás-hegységben található egy Hóvirág nevű cseppkőbarlang.
- A Magyar Elektronikus Könyvtárban olvasható Gárdonyi Géza Hóvirág című írása.

3 megjegyzés:

Ati,  2010. március 6. 11:34  

Érdekes cikk, sok újdonsággal számomra. Köszönöm. Sajnos az igazi tavasz még egy kissé várat magára ... hogy 14 nap múlva bekövetkezik-e nem tudni, de a remény az megmarad.

Ati,  2010. március 6. 11:37  

"A fák levelei tavasszal újra kihajtanak és ősszel újra lehullanak. A virágok újra kinyitnak és újra elhervadnak. Újra jön a tavasz, újra jön a nyár, újra jön ősz és újra jön tél. És Te természetesen azt mondod erre, hogy nem is lehetne másként, mert így van ez jól. Miért vagy úgy kétségbeesve tehát, hogy újra elölről kell elkezdd az életedet?"
Wass Albert

Ari,  2010. március 7. 17:37  

Kár hogy a hó takaró letakarta a tavasz hírnökeit

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP