2010. március 23., kedd

Békanász

Az első meleg tavaszi fuvallat nemcsak bennünk indít el valami pezsgő, életigenlő hangulatot, hanem az állatvilág apraja-nagyja is belevetődik a fajfennmaradás izgalmas, küzdelmes ceremóniájába.
Az elsők közt vannak a farkatlan kétéltűek érdekes képviselői is a békák. A hétvégén a jó időt kihasználók az 5-ös kilométerkőnél levő tónál, a gyepi békák (Rana temporaria) nászát követhették figyelemmel.

A gyepi béka a barna békák közé tartozó kétéltű. Zömök testalkatú, szélesen lekerekített arcorral. Színe változatos a barnától, sárgáig, több-kevesebb sötét folttal.

A békák közül elsőként jelenik meg a petéző helyeken, néha távolabbról érkezik. Szaporodási időszakban a béka-barát sofőröknek mindenképp ajánlatos odafigyelni az úttestre, mert egy-egy útszakaszon akár tömegesen is előfordulhatnak a meleg aszfalton a kelleténél többet időző gyepi békák.
Nászidőben a hímek torka kékes színű, rákapaszkodik a nőstényre és szorosan körbe öleli. Olyan erős a hímekben ez a szaporodási ösztön, hogy nőstények hiányában egymásra, halott állatokra is rákapaszkodnak.

Jellegzetes a gyepi béka petecsomója is. Lerakás után a fenékre süllyednek, burkuk csakhamar teleszívódik vízzel, mire a peték a víz színére emelkednek és itt nagy, tömött, rendkívül súlyos csomót alkotnak.

Akiknek felkeltette érdeklődését a cikk, még van idejük kisétálni az 5 km tóhoz és élőben figyelni meg a békanászt.
A fotókért köszönet Rékának és Barninak, a pontos fajmeghatározásért Tibornak.

Romániában a gyepi béka védett!



2 megjegyzés:

Névtelen,  2010. március 24. 23:13  

Sziasztok!

Ugyan a sok szép madár és az izgalmas gólyales után a béka nem a legszebb látvány ( beszélek a magam nevében), de érdekes a cikk. Így legalább tudom, hogy milyen béka mászkál éppen az úton Előpatak fele. Én igazán próbálom kikerülni őket, ha autóval közlekedek, de sajnos nem mindig sikerül :( Márcsak azért is vigyázok ( és itt egy kis közhely következik), mert soha nem lehet tudni melyik a herceg ;)

Tünde

Ari,  2010. március 26. 21:10  

Érdekes a cikk, további sok sikert

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP