2012. december 12., szerda

Gyógyító növények

A hideg időszak beálltával növényeink ismét előtérbe kerülnek, igaz nem kint a természetben, hanem otthonunk melegében, bögrében gőzölgő teák formájában. Tavasszal zöldellésükkel frissítenek fel, nyáron virágaikkal kápráztatnak el, ősszel terméseikkel gazdagítanak, télen pedig mindezekkel vagy csak egyes részeikkel járulnak hozzá egészségünk megőrzéséhez. Persze, (gyógy)teázni bármely évszakban lehetséges és boltból, patikából is számtalan gyógyteához is hozzájuthatunk. Mégis van abban valami varázslatos, ha a termékeny évszakokban kellemes sétákkal összekötött gyógynövénygyűjtés eredményeként beszerzett különféle szárított leveleket, virágokat a náthás, influenzás időszakokban csak elővesszük s ripsz-ropsz finom, egészséges teát főzünk belőlük.


Lássunk néhány környezetünkben könnyedén begyűjthető növényt, melyeket gyógyteaként fogyaszthatunk a tél folyamán. Legtöbbjük a népi gyógyászatban már régóta ismert, és mi magunk is hallottunk róluk, még ha nem is fogyasztottuk őket. Egyik legnépszerűbb gyógytea alapanyag a vadrózsa áltermése, a C-vitaminban fölöttébb gazdag csipkebogyó, mely az influenza ellen vértez fel.

A borsmenta leveleiből emésztőszervi problémák ellen készül tea, de torokbántalmak, rekedtség ellen öblögető forrázatként is használatos. Közismert a kamilla is, melynek torokgyulladás ellen virágaiból készül öblögető, de légcsőhurut esetében inhalálásra is alkalmas. A mókás nevű cickafark már az ókorban sebgyógyító hatásáról volt ismert, ám virágaiból készült teája légzőszervi bántalmakat is gyógyít. A bodzalén kívül izzasztó, köhögéscsillapító teaként is hasznosíthatók a fekete bodza virágai. Leves, virágos hajtásaiból teát készítve a fehér árvacsalán és a kakukkfű is bevethető légcsőhurut kezelésére, köhögés ellen. Sárga virágos hajtásaival az orbáncfű főként gyomorbántalmak esetében használatos, de öblögetve torokgyulladás ellen is bevált. A pipacs szirmaiból készült teának is tulajdonítanak köhögéscsillapító hatást. Torok- és mandulagyulladásban a papsajtmályva levélnyél nélküli leveléből készült főzetét is ajánlják öblögetésre.


Nyákoldó hatása miatt a százszorszép virágaiból, a keskenylevelű útifűnek pedig a leveleiből főzött tea is segíthet a légúti megbetegedések leküzdésében. Meghűlés ellen, köhögéscsillapítóként fogyasztható a szurokfű virágos, leveles hajtásainak teája. Még az illatos ibolya is ismert köhögés és tüdőhurut ellen alkalmazott gyógynövényként. Légutak hurutos megbetegedésében egy másik szép vadvirágunkhoz, a tavaszi kankalinhoz is folyamodhatunk, hiszen teája közismerten köptető hatású. A kislevelű hárs friss virágainak forrázata köhögéscsillapító, izzasztó hatása miatt ugyancsak köztudottan hatásos meghűléskor. A fenti válogatásból is kitűnik, hogy szűkebb környezetünkben is számos olyan növény él, mely szépségén kívül, hasznos is.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP