2011. április 29., péntek

Mohos-tőzegláp

A Szent Anna-tó már egy olyan híres hely, ahová távolról érkezett barátait majd' minden székelyföldi elkalauzolja. Húsvét vasárnapján ezt tettük mi is.

pillantás a Szent Anna-tóra

A gyönyörű tó közelében viszont van egy másik, sokkal kevésbé ismert természeti szépség: a Mohos-tőzegláp.
Ez szintén a Csomád-Büdös hegycsoport része és védett terület. A természeti értéket megkímélő, de megismerését mégis lehetővé az első két tószemig pallórendszeren bejárható tanösvény teszi. Ezen végighaladva ismerhetjük meg a tőzegláp jellegzetes növény- és állatvilágát. Erre óránként adódik lehetőség, mikor is egy 2 lej/fős jegy ellenében kapunk egy túravezetőt, aki kb. 40 perc alatt, miközben végigvezet az ösvényen a láp jellegzetességeire, érdekességeire irányítja figyelmünket.

A növényzetet tekintve a jégkori maradványfajok (glaciális reliktumok) a legjelentősebbek, ezek szigorúan védettek is. Április még nem volt igazán bőkezű, úgyhogy például a híres húsevőt (rovaremésztő), a harmatfüvet most nem is láthattuk. Egy bőségesebb időszakban még meglátogatjuk a Mohost és bemutatjuk az akkori felhozatalt is. Addig is az alábbi képek meséljenek az áprilisi állásról.

a Mohoshoz közeledve a behajtani tilos táblára még ez a kis barázdabillegető is külön felhívja a figyelmet

ösvény-részlet

az első tószem

békapeték érdekes rajzolata az első tószemen

Gyapjúsás (Eriophorum sp.)

az erdei fenyő (Pinus sylvestris f. turfosa) a láp belsejében sokkal alacsonyabb, mint az azt körülvevő példányok

második tószem

az uralkodó növényzet a tőzegmoha (Sphagnum sp.), ez képezi a többi növényfaj alapzatát


vörös áfonya (Vaccinium vitis idaea)


mesevilágból kibukkanva még hó foltok fogadtak

na meg egy apró gyíkocskára is, kit közelebbről beazonosítani nem sikerült, köszönettel fogadjuk, ha valakinek sikerül meghatározni és egy hozzászólásban megosztja velünk és blogunk olvasóival

9 megjegyzés:

zsolt.ro 2011. április 29. 19:31  

Koszi a képeket.. is. :)

pinty,  2011. április 30. 17:23  

Létezik egy Kovászna megyei védett növények listája (H.C.J 47/1998), azon szerepel a tavaszi hérics, hiszen a megyében csak a Véczeren fordul elő (tudtommal). Magyarországon is védett, 2000 forint az értéke.

Gyurgyalagok 2011. április 30. 20:05  

Zsolt: a köszönetet tetszésnyilvánításnak véve, mi is köszönjük
Pinty: eddigi örök hálánkhoz irányodba, ezért a pontos infóért további adódik :D

Birdman 2011. május 5. 20:16  

Kedves Gyurgyalagok!

Régi vágyam, hogy egyszer én is eljussak a tőzegláphoz, gyönyörű lehet. Drosera rotundifolia-val (kereklevelű harmatfű) - rovaremésztő növény - véletlenül nem találkoztatok? Úgy hallottam, hogy arrafelé sok van, Magyarországon nagy ritkaság.

Üdv.: Birdman

Gyurgyalagok 2011. május 7. 22:45  

Szia Birdman,
amint a bejegyzésben futólag említettük, így április végén még nem láttunk harmatfüvet, de még kilátogatunk és fotókkal tűzdelve beszámolunk, hogy addig is, míg eljutsz a Mohosba már szolgáljunk némi ízelítővel :D

Birdman 2011. május 9. 16:40  

Előre is köszönöm a beszámolót! :) Bocsánat a figyelmetlenségért, előbb írtam a megjegyzést és csak utána olvastam a cikket (hirtelen megörültem, hogy erről írtok), ekkor vettem észre, hogy írtátok ,hogy nem láttatok harmatfüvet.
Várom majd a beszámolót, sok-sok képet készítsetek!

További szép napot!
Birdman

tibor.sos,  2011. május 14. 9:33  

orvendek hogy segithetek itt. a gyik az elevenszulo gyik (Zootoca vivipara). a masik faj ami inkabb a tozeglapon kivul el az a furge gyik (Lacerta agilis). a bekapetek pedig barna varangy (Bufo bufo) petezsinorjai.

Köllö Zsolt-Ágoston,  2011. május 17. 22:36  

Kedves Gyurgyalagok! Most látom, hogy kedves Birdman a Mohos-béli kereklevelű harmatfűvet szeretné látni és ti egy későbbi időpontban adtatok neki "randevút". Máskor, ilyen esetben adjatok az érdeklődőknek egy linket: http://kollozsolt.blogspot.com/2010/02/pro-natura-szimpozium.html
:))) Köszönöm

Gyurgyalagok 2011. május 19. 21:22  

Drága Zsolt, tudtuk, hogy talpraesett legényként megtalálod a figyelemfelkeltés módját, mi csak hagytunk érvényesülni :))

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP