2010. augusztus 12., csütörtök

Keresztespók csodapók...

Máris keresztbe tett nekünk ez a keresztes nemzetség... hisz elsőre, ha találsz egyet, büszkén emlegeted, hogy "ő bizonyára a koronás keresztespók, mintha a határozó könyvből lépett volna ki pózolni" (persze határozó nincs kéznél, s egy igazi pókbarát még a könyvespolcon sincs), amikor mégis nekilendül az ember valamiféle meghatározásnak, már egyre tétovábban hangoztatja a " hisz ez a koronás..." sőt miután kiderül, hogy van belőlük még bőven, és nem is olyan egyértelmű a határozás komoly határozó híján, annyira már nem büszkén, de megelégszik azzal, hogy a családot felismerte.

A keresztespókfélék a pókszabásúak (Arachnida) osztályának pókok (Araneae) rendjébe, ezen belül a főpókok (Araneomorphae) alrendjébe tartozó család.


Világszerte 160 nemet és több mint 2800 fajt sorolnak a családba.


Nevüket a potrohon található kereszt alakú rajzolatról kapták. Valószínű ennek köszönhetik a középkorban elért kiemelt megbecsülést is, az egyedüli pókfaj volt, amely nem a "boszorkányság" megtestesítőjeként volt jellemezve sőt, jelenlétét "házi áldásként" tekintették és elpusztítása tiltva volt. (középkori természetvédelem..:)


Kerek hálót sző; legtöbbször a közepén ül, vagy egy félreeső helyen várakozik a hálóba repülő rovarokra.

A pókok méregmirigyekkel kapcsolatos csáprágójukkal bénítják meg áldozatukat. Apró rovarokat zsákmányolnak, s ebben a szúnyoginváziós nyárban egyértelműen a mi malmunkra hajtják a vizet szúnyoglakomájukkal. Ilyen megvilágításban gondolom már senkinek nem kérdéses, hogy miért fontos a kertünkben, házunk táján talált keresztespókot hálóstól intenzív oltalomba részesíteni. Emellett igazán tanulságos és érdekes elfoglaltság tud lenni, a család aprajának, nagyjának hálóépítés, vadászat közben megfigyelni.

A keresztespókok csípése az emberre legfennebb annyira tud veszélyes lenni, mint egy méhcsípés: bőrpírt, helyi duzzanatot okozhat.

3 megjegyzés:

k.a. photography 2010. augusztus 13. 8:23  

A nagy meleg hatására itt is sok pók van és sok féle.Tanulságos, szuper képekkel!!!

3Gracia 2010. augusztus 13. 23:41  

Újra egy jó bejegyzés, én is a (többek között)pókokat fotozgattam az elmúlt hete, talán majd nekem is megér majd egy oldalt.

Wyrusch 2010. augusztus 17. 17:28  

Épp ma lakoltattam ki a fürdőszobánk egyik sarkából egy kedves pókot, aki kezdte túlzásba vinni a hálószövögetést (gondolom a túl sok potenciális szúnyog-zsákmány láttán)és a hálóban lévő felhalmozott élelmiszer-raktár sem nyújtott valami nagy esztétikai élményt. Eddig azért tűrtem meg, mert nincs a fürdőszoba ablakon szúnyogháló, ugyanis a környéken lévő önkéntes fecskefészek-foglaló verebek fiókái gyakran nézik a gázkazán kéményét vidámparknak, ahol a csúszda egyenesen az elvarázsolt kastélyba (a fürdőszobába) vezet. És hogy megelőzzem a kora reggeli meglepetéseket, inkább leszedtük a szúnyoghálót, hogy a verebek észrevétlenül tudjanak távozni. Igen ám, de a szúnyogok ugyanolyan észrevétlenül érkeznek. És itt jön a képbe Pók Ica, aki a hálójával észrevétlenül zsákmányul ejtette a kis vámpírokat. Megköszöntem áldozatos munkáját és külszolgálatra helyeztem, mert néhány nap alatt multinacionális méretűvé fejlesztette zsákmányszerző vállalkozását, és kezdett úgy kinézni a fürdőszoba, mint amit hetek óta nem takarítottak. Remélem, nem lett a tápláléklánc része, bár szép kövérre hízott...

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP