2010. július 17., szombat

Pillangó a napsütésben

Mai erdei-mezei csatangolásunk, az áhított napsütés ellenére rövidre szabatott. A mezőn a tűző napot bírtuk nehezen, az erdőben meg a szúnyogok kóstolgattak elviselhetelen gyakran belénk. Azért a csapkodás, izzadás közepette néhány felvétel készítésére is sort kerítettünk. Bár ez sem volt egyszerű, mert az "alany" nem volt éppen készséges. Ezért az első képek röptében vagy zárt szárnyakkal készültek, aztán egy látványosabb, kitárulkozóbb a pihenés pillanatában.
És akkor áruljuk el, hogy az alany egy fecskefarkú lepke (Papilio machaon), mely nevét az ívelt hátsó szárnyait díszítő farokszerű nyúlványról kapta.

szép fekete rajzolat a sárga alapszínű szárnyakon, a megvastagodott
végű csáp: csápbunkó és a kicsi fej a "zárkózott" állapotban is láthatóak


a kitárulkozás pillanatában a hátsó szárnypáron jól láthatóak a fecskefarkak,
a szárnyszegéllyel párhuzamosan futó kékes szalag és a pirosas szemfolt


Magyarországon a faj védett; Romániában nem találtuk a védett fajok listáján, ha valaki védettségi státuszáról infót tud, várjuk jelzését.

6 megjegyzés:

Wyrusch 2010. július 18. 11:13  

Gyönyörű képek! És ami tovább növeli értéküket, hogy "véreteket adtátok értük" (gondolok itt a szúnyogokra).
Képzeljétek, ehhez a fecskefarkú lepkéhez egy kedves emlékem fűződik. Gyermekkoromban a kertünkben találtam egy nagy hernyót, amit "begyűjtöttem", fűvel és mindenféle zöld növénnyel kibélelt befőttes üvegbe "tettem el". Napokkal később láttam, hogy a hernyó "eltűnt" az üvegből. Így aztán az üveget füvestől mindenestől "elsuppasztottam" az egyik szekrénybe.(Fogalmam sincs, hogy miért, talán hirtelen így akartam eltüntetni Anyukám elől...) Pár nappal később kerestem valamit a szekrényben és észrevettem, hogy valami mozog az üvegben: egy gyönyörű fecskefarkú lepke volt. Kiderült, hogy a hernyó nem is tűnt el, csak bebábozódott. Azelőtt sosem láttam ilyen lepkét, és azóta is talán csak vagy kétszer. A lepkét természetesen szabadon engedtem... Valahogy sohasem vonzottak a tűre felszúrt rovar- és lepkegyűjtemények. (A virágokat is jobban szeretem a kertben vagy a természetes élőhelyükön és nem a vázában...)

Gyurgyalagok 2010. július 18. 22:36  

Kedves Wyrusch,
ismét megörvendeztettél szellemes, személyes élménnyel gazdagított hozzászólásoddal, köszi.

Csaba,  2011. április 24. 12:25  

Romániában a fecskefarkú lepke nem védett. Viszont a romániai lepkék vöröslistája szerint veszélyeztetett (Endangered) faj. Az itt látható példány(ok) már a második nemzedék képviselői, az első nemzedék most (április-májusban) rajzik.

Gyurgyalagok 2011. április 25. 12:30  

Szia Csaba,
köszönjük a pontosítást a fecskefarkú lepkét illetően. A "romániai lepkék vöröslistájá"-hoz hol lehet hozzáférni?

Csaba,  2011. április 25. 18:22  

Románia nappali lepkéire vonatkozó "vöröslita" tulajdonképpen kettő is van. Az egyik egy egyszerzős cikk, ami a Román Lepkészeti Egyesület folyóiratában jelent meg (Buletin informativ al Societăţii Lepidopterologice Romţne), és kizárólag csak a nappali lepkefajokkal foglakozik.

A másik már egy könyv, A Romániai Lepkék Katalógusa, amely az összes romániai nagylepkékre (beleértve a nappali lepkéket is) összeállított vöröslista is egyben. A könyvnek három szerzője van, a fajok veszélyeztetettségi kategóriákba való besorolása szerintem ezért pontosabb, mert több szakember szemléletét és tereptapasztalatát tükrözi. Én ez utóbbi alapján állítottam, hogy a fecskefarkú lepke veszélyeztetett (Endangered), a cikk alapján Románia szintjén csak veszélyeztetettség közeli (Near Threatened).

Mindkét munka 2003-ban jelent meg.

Cikk:
Rákosy L. (2003): Lista roşie pentru fluturii diurni din România / Red List of Romanian butterflies. - Bul.inf. Soc.lepid.rom., 13(1-4): 9-26, 2002.

Könyv:
Rákosy L., Goia M., Kovács S. (2003): Catalogul Lepidopterelor României / Verzeichnis der Schmetterlinge Rumäniens. Societatea Lepidopterologică Română, Cluj-Napoca.

Több információt az Egyesülettől (www.lepidoptera.ro) lehet kérni.

A folyóiratot esetleg meg lehet rendelni (itt van a tartalomjegyzék: http://www.lepidoptera.ro/gen_pics/slr13.pdf), de amint látom, 35 lej + postaköltséget kérnek (http://www.lepidoptera.ro/index.php?D=19). Ha csak ez a cikk érdekel, megkérhettek valakit (Kolozsvárról, itt van a Lepkész Egyesület székhelye, ahol biztos hozzá lehet férni a kötethez), hogy a cikket fénymásolja le / szkennelje be, és juttassa el nektek. A könyv szerintem már elfogyott, esetleg marad itt is a fénymásolás lehetősége. De meg kell kérdezni, talán még van belőle.

Csaba,  2011. április 25. 18:48  

Rákosy László nappali lepkék vöröslitáját (tehát a cikket) használja Székely Levente is, Románia nappali lepkéi (Székely L. 2008. The butterflies of Romania / Fluturii de zi din Romania. Muzeul de Istorie Judeţean Braşov, Braşov) könvvében. Ez is megrendelhető, innen: http://szekelylevente.ro/hu/magazin.html (az utolsó könyv az oldalon).
Csak ezzel a munkával vigyázni kell: Székely Levente összemossa a veszélyeztetettségi kategóriákat (angolul: conservation status) a védettséggel (és, sajnos, azóta következetesen az azóta megjelent könyveiben is ugyanezt teszi). A könyvben a veszélyztetettség "protection status"-ként van beírva. Amúgy a könyvet határozóként reklámozza, de a tűre feltűzött és lefotózott lepkék önmagukban még nem határozó jellegűek, mivel semmilyen határozóbélyeg (pontosan mit kell nézni két vagy több hasonló faj különválasztásánál) nincs megadva hozzájuk.

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP