2010. április 5., hétfő

Kakasmandikó (Erythronium dens-canis)

Amint ezt korábban jeleztük visszatértünk a kakasmandikóra, azért is mert a Sepsiszentgyörgy-Előpatak között elterülő bükkös szélén a március utolsó hétvégi napsütésben és a Hatodban, (Uzonkafürdő fele) és Tatrangban április első hétvégén sok szép fotóhoz “állt modellt”. Na meg, mert magunk is sepsiszentgyörgyiek lévén, illendőnek tartjuk “reklámozni” e Szent György virágának is nevezett lilás, bíboros rózsaszín vadvirágot.


A kakasmandikó név jelentése után nyomozva, Sándor Attila sepsiszentgyörgyi biológus, könyvtáros segítségével eljutottunk a Magyar Nyelvőr honlapjára, ahol Rácz János Madárneves összetételek a növényvilág terminológiájában I. című cikkéből megismertük a szó érdekes etimológiáját: Hétfaluból, Brassóból, Uzonból és Erdővidékről vannak adatok a "benderészni", "bögyörészni, "bendérezni" ige 'a tyúkok kakas általi meghágásának' értelmében. Ebből következően a kakasbenderó a kakas pénisze lehetett. A kakasmandikónak egy 'kakasbandikó' változata a kakasbenderó elnevezéssel való összefüggést látszik megerősíteni és jelentése is hasonló lehet. A kakasmandikó, kakasmándikó, kakasbandikó, kakasmandlikó és kakasmandika nevek nem csak az Erythronium dens-canis, de az 'őszi' előtaggal egész Erdélyben a kikerics megnevezésére is használatos voltak. 1786-ból és 1864-ből vannak az első írásos említések, ekkor helynévként, 1838-1845-ben már a növény neveként használatos.


Latin nevének utótagját hagymájának kutyafoghoz hasonló alakjáról kapta: dens = fog, canis = kutya. Innen ered a magyar farkasfoggyökér megnevezés is. Több európai nyelven is ez a közismert neve:
angol: dog's tooth violet,
francia: dent de chien,
spanyol: diente de perro,
német: Hunds-Zahnlilie,
olasz: Dente di Cane.

További névváltozatok piros tavaszika, veres kankós, piroska és nyakagyar.


Rendszertanilag a növények (Plantae) országába, a zárvatermők (Magnoliophyta) törzsébe, egyszikűek (Liliopsida) osztályába, liliomvirágúak (Liliales) rendjébe, liliomfélék (Liliaceae) családjába, az Erythronium a nemzetségbe tartozik.

Magyarországon védett, Romániában viszont nem.


Elterjedését illetően Európában (Magyarországon, Romániában, Erdélyben is) őshonos, februártól áprilisig, gyertyánosok, bükkösök, tölgyesek árnyas, nedves talaján virágzik.
Vannak kertekben termesztett fajtái is. Kertészeti tanács a Pallas Nagylexikonából: “Tavaszi virágágyba vagy szegélyének célszerü.“


A kakasmandikó 15-25 cm. magas, hagymás, évelő növény. Egy száron általában két, ritkábban három hosszúkás, átellenes állású tőlevél van. Ezek jellegzetessége a zöld alapon, szabálytalan barna foltozottság.


Magányos, bokóló virága lillás, bíborrózsaszínű, hátrahajló lelpelszirmokkal, amiből kicsüngnek a kékes porzók és a fehér bibe. Azonban vidékünkön is létezik fehér színváltozata is.

A kakasmandikó fehér színváltozata (Erythronium dens-canis l. niveum), 2010. április, Tatrang

Itt elolvasható Kányádi Sándor: Viszontagságos kakasmandikó című elbeszélése.

Itt egy Kaposváron álló kakasmandikóról készült faszobor látható.

Az alábbi képen a Magyar posta 1985-ben kiadott a Liliomféléknek dedikált bélyegsorozata látható. A kakasmandikó a felső sorban a harmadik.

Hagymáját a tatárok állítólag szerelemkeltő szerként, Oroszországban pedig bélféreg és epilepszia ellen használták.

11 megjegyzés:

Ati,  2010. április 5. 18:49  

Nagyszerű cikk ... nagyon érdekes részletes leírás ... komoly szakmai háttérmunkával. Minden gratulációt megér! Szép, csak így tovább. Egy igazi tavaszi és húsvéti ajándék. :)

Wyrusch 2010. április 5. 20:27  

Nagyon szép vadvirág. Érdekes a nevének eredete is... (Nem is értem, hogy lehet egy kakas péniszéhez hasonlítani... )
Köszönjük ezt a minden részletre kiterjedő, alapos ismertetőt.

Wyrusch 2010. április 5. 21:47  

Nem ehhez a témához tartozik, de jól látom, hogy a nagyhalászi református templom melletti gólyafészekben már tojás is van????
http://golya.mme.hu/golyakamera/kamera.php?c=halasz

Gyurgyalagok 2010. április 6. 8:58  

Ati, Wyrusch: kösz a gratot, örülünk, h tetszik és értékelitek :)
Wyrusch: A nagyhalászi gólyafészekben innen nézve is van egy tojás.:)

Ari,  2010. április 6. 20:59  

Csodálni lehet ezeket a törékeny,kecses,kedves virágokat.Tatrangban kankuskának hivják.

Gyurgyalagok 2010. április 6. 22:59  

Ari: tényleg csodálatosak és az is nagyon érdekes, hogy milyen sokféleképpen nevezik. Kedves ez a kankuska megnevezés is. Köszönjük a kiegészítést :)

Cseh Kati 2010. április 7. 9:25  

Sziasztok,

Nagyon tetszik ez az oldal! Gratulálok!
Nagyon jó ötlet a gólyafészek figyelő webkamera.
Én még nem tudom, hogy mit, hová és mikor kell a látott madarakat beirni, de úgy gondolom elmondom nektek is, hogy nagypénteken Brassó fele, Szászhermány közelében láttam egy búbosbankát és a tegnap Köröspatakon egy rozsdafarkú párocskát.

Gyurgyalagok 2010. április 7. 11:19  

Szia Kata, örülünk, hogy tetszik, kösz a gratot. A gólyafigyelő webkamera nem a mi ötletünk, hanem a Milvus group-é (http://milvus.ro), mi csak belinkeltük ide, hogy minél több ember láthassa. A madarak jelzésével kapcs.: mi konkrétan csak a gólyának és a fecskéknek készítettünk felületet és térképet, de köszönjük más fajok jelzését is.:)
A gólyát a jobb, a fecskéket pedig a bal felső sarokban lévő üzenőfalra írhatod.

Névtelen,  2010. április 7. 15:53  

Húsvétkor az Udvarhely közeli Égében jártam, az erdőben rengeteg kakasmandikó virított, ott kukuzsé a neve.
Nagyon jónak találom a honlapot.
Köszönöm,
S. F. Eszter

Gyurgyalagok 2010. április 7. 19:30  

Kedves Eszter, szépen gyarapodik a kakasmandikó - amúgy sem rövid - névvátozatainak lajstroma :D
Ezek szerint Égében is szép az erdő:D
Mi köszönjük, a látogatást, a hozzászólást.

nkm,  2020. március 12. 10:26  

Meglepve olvastam a név eredetéről. Én mindig úgy tekintek a pompázó virágra, mint egy büszke tartású kakaska fejére, aminek taréja koronát képez. Maradok :D

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP