2009. december 6., vasárnap

Újra faragnak a hódok az Olt partján

A XIX. században az emberi mohóság és butaság végeredménye az lett, hogy kipusztult az eurázsia hód (Castor fiber) a vizeinkből. Utólag a faj veszélyeztetettsége miatt felkerült a Vörös Listára, Romániában 2006 óta jelenik meg mint védett faj és eszmei értéke 6.000 euró.

Pár éve lehetett hallani, hogy újra telepítik a hódot Kovászna megyébe is. A visszatelepítést a brassói Mezőgazdasági és Erdészeti Kutató Intézet (ICAS) irányította. 2004-ben 43 hódot telepítettek a Vargyas patakba, a Feketeügybe és az Oltba. 2005-ben pedig újabb tizenöt példánnyal bővítették az állományt.

Eddig újtusnádi, esztelneki, Vargyas-pataki felbukkanásáról lehetett főleg internetes oldalakon olvasni, de Sepsiszentgyörgyről meg nem jelezték. Na de ennek is eljött az ideje... az alábbi fotók az Olt sepsiszentgyörgyi szakaszának a partján készültek. Egyértelműen hód jelenlétére utalnak.


A hód a Rágcsálók rendjébe, a Hód-félék családjába tartozó emlős aki az év nagy részében lágyszárú növényekkel táplálkozik (és nem halakkal ahogy sokan tévesen hiszik), de októbertől májusig főleg a vizek menti fákat döntögeti, jellegzetes rágás-nyomokat hagyva, ily módon jut hozzá a kidöntött fák felső vékonyabb kérgéhez és ágaihoz ami ebben az időszakban a fő tápláléka.




0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP