2011. június 3., péntek

Virágzik a boldogasszony papucsa

A tavaszutó, nyárelő határán a természet minden részletében a szerves élet tetőpontját ünnepeli. Ekkor a legharsányabbak a színek, az erdő zöldje, a boglárkák sárgája, leghangosabb és -dallamosabb a madarak éneke, tombol a világ és ünnepeli az életet. És kicsit sem meglepő ebben a szín és forma kavalkádban, hogy Románia legnagyobb és legarisztokratikusabb megjelenésű orchideafajának is ez a virágzási periódusa. Ahogy a hírességeknek is kijár a legjobb hely a lelátón, úgy a növények e koronázatlan királynője is az év legszebb időszakában borul virágba... kiváltságosok kiváltsága.

Tehát felszedelőzködve ismét ellátogattunk, Kovászna megye általunk ismert egyetlen lelőhelyére. Ugyanaz az ösvény, talán bujább az erdő zöldje, magasabb a csalán és a gólyaorr, s az oldal meredeke is ugyanolyan erőt próbáló.

És egyszer csak előtűnnek, a helyükön vannak és tökéletes részei a tájnak. Barnás-sárgás lepellevelei úgy olvadnak bele a háttér barnás-sárgás világába, hogy optimizmussal áthatva megkockáztattam a gondolatát annak, hogy laikusoknak, nem virágkeresőknek talán nem is tűnik fel, hogy milyen csodavirágokat rejt a lombok árnya. Ők a megszokott helyen, mi meg próbáltunk fotógépekkel megörökíteni valamit a valóságból, remélhetőleg sikerült.

A különleges alakú virág csak ehhez méltó csodanevekkel illethető, úgymint: kisasszony papucsa, pohárvirág, tarka cipőcím, Mária cipellője, Vénusz sarucskája, rigópohár.

A tavaly így írtunk róluk.

2 megjegyzés:

Ati,  2011. június 4. 7:04  

Tényleg nagyon szép virág ... gratulálok a fotókhoz ... remélem, hogy majd sikerül egyszer lencsevégre kapnom :)

Ari,  2011. június 5. 21:25  

Most is szép képeket készítettetek.

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP