2011. június 7., kedd

Gólyák a szénaboglyák tetején

Kora reggel munkába indulva rutinosan kezdődött a mai nap is: városi forgalom a korai melegben, zötyögés a bekötőúton Sepsikőröspatak fele, halk zene, csendes utasok az autóban, aztán csak hirtelen egy kaszálóra figyelmeztet egy éber utas: Ni mennyi gólya! - lassul az autó és mindenki figyel. A rét tele gólyával, zöme a boglyák tetején és néhányan a földön.
A látvány hirtelen az őszi/tavaszi vonulást juttatta eszünkbe, hisz tömegesen utoljára akkor láttuk őket ezen a tájon. "Mit keresnek most ők itt tömegesen?" - merült fel a kérdés, hisz az elmúlt hetekben a fiókák kikeléséről, etetéséről szóltak a gólyás hírek, a kérdés nyitott marad számunkra.
Szerencse mindig kéznél van a fotógép, így gyors megállás, lassú közelítés és készülnek is a fotók, igaz nehezíti a munkát a reggeli Olt menti pára, de sebaj, mindenre van megoldás.
Fotózás közben pihenésképp egy gyors népszámlálás: kb. 50 egyedKözben az autóból segítséget kap a fotós: Kicsit közelebb kell menni! - a fotós az utasításokra hallgatva közelít is, de csak repülésre készteti a gólyákat,
így hát meghátrál, hisz úgyis sietni kell, mert már percek vannak hátra s kezdődik a munka, de még egy utolsó fotó a pirosló pipacsról elkészül. Aztán indulás, és folytatódhat a rutin :-)

4 megjegyzés:

Görögh Zoltán 2011. június 8. 9:18  

Azt a mindenit! Nem mindennapi élmény lehetett ezt látni! :)

Gyurgyalagok 2011. június 8. 9:51  

Tényleg igazi élmény látni őket, ma is ugyanaz a látvány fogadott bennünket.

Andi,  2011. június 8. 15:38  

Értetlenül állnak azon jelenség előtt a Kovászna megyei ornitológusok, amellyel eddig nem találkoztak, és amelyet Afrika-szindrómának neveztek el.

Az ornitológusok szerint az utóbbi időszakban több száz gólya egyik helyről a másikra vándorol, anélkül hogy fészket építene magának. Kelemen László, a Kovászna megyei Rara Avis ornitológus egyesület elnöke kedden a MEDIAFAX tudósítójának elmondta, az elmúlt időszakban több száz gólyát a megye különböző részein látnak, a madarak csapatosan vándorolnak egyik helyről a másikra. Kelemen szerint nem azokról a gólyákról van szó, amelyek minden évben Háromszéken fészkelnek, hanem más, vándorló madarakról. "Afrika-szindrómának neveztük el a jelenséget. Világos, hogy a gólyák összezavarodtak, csoportosan vándorolnak egyik helyről a másikra. Úgy viselkednek, mintha Afrikában lennének, mivel ott vándorolnak egyik helyről a másikra, anélkül, hogy fészket raknának" - magyarázta Kelemen. Kelemen szerint erre az a magyarázat, hogy a hőmérsékletek nagyon magasak. Háromszéken mintegy 500 gólyát tartanak nyilván, amelyek évente a 124 fészekben fészkelnek. (paprika rádió)

Andi,  2011. június 8. 15:46  

Igaz, h a fenti cikk valamikor 2007be íródott, de lehet, hogy ismét ilyen Afrika szindrómás gólyákba botlottal bele? :)

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP