2011. június 6., hétfő

Éti csiga "szülőszoba"

Tavaly már írtunk az éti csiga szerelmi életéről, akkor az azt követő pillanatokat csupán egy kölcsön fotóval tudtuk illusztrálni, ezért kanyarodtunk vissza a témához.

Szintén nyáreleji aktualitás az éti csigák peterakása. A párzási aktus után csigáink kölcsönösen megtermékenyítve szélednek szét a kertben, és ezt követi a peték lerakása. Ők maguk készítik a "csigabölcsőt", testük mellső részét a csigaházból ameddig csak bírják kinyújtva benyomják a nedves, puha földbe, és a 3-4 cm mély lyukacskák fölé helyezkedve, a csigaház védelme alatt 1-2 nap alatt elhelyezik 40-60 darab tojásukat.

A "csigatojás" a pete, piciny 3 milliméteres fehér, gömböcske, és mészkristályokkal telített szilárd héj borítja.
Azután gondosan betemetik a kis gödröket, és olyan ügyesen elsimítják talpukkal a talajszintet, hogy fészküket csak közvetlenül a peték lerakása után találhatjuk meg, amikor még esetleg feltűnhet a talaj felbolygatásának friss nyoma.

Belőlük néhány hét alatt kelnek ki a kis csigák. A kis csigák szó szerint kirágják magukat a petékből, a pete héját megeszik, mert számukra értékes tápanyagokat tartalmaz. A csigák kezdetben borsószemnél is kisebb nagyságúak és áttetszőek, de gyorsan megnőnek.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP