2011. június 12., vasárnap

Virágzik a sárga nőszirom

Nőszirom, vagy Iris nemzetség. Már nem is csodálkozhatunk ha ez a pompás növény is istennőnek kijáró néven van bejegyezve, hiszen Íriszről a szivárvány istennőjéről kapta nevét aki az Olümposzról üzeneteket közvetített a földre egy szivárványon keresztül, aminek színeit Carl von Linné (aki 1753-ban a család nevét leírta) számos nőszirom faj többszínű szirmaiban látta visszatükröződni.
A szivárvány színeiből most a sárgát képviseli ez a sárga vagy mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) amit az országos szinten védett területek közé nyilvánított Rétyi Nyír és Uzon - Szentivánlaborfalvi tavak (2020 hektáros terület) övezetében találtunk.


A sárga nőszirom vizek partján, mocsarakban, liget- és láperdőkben, vízzel borított vagy időszakonként elárasztott, tápanyagban gazdag, mérsékelten savanyú talajokon nő.


Nagy sárga virágai 3 külső nagy, 3 belső kicsi lepelből állnak, mely rövidebb a bibeszálaknál.

Májusban júniusban virágzik.


És csodájára járnak kicsik és nagyok, sokan hozzáöltöznek, hogy nemcsak a pompában hanem a színben is versenyre kelhessenek vele, kevésnek sikerül...itt a sárga billegető próbálkozik... :)0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP