2011. május 31., kedd

A Vadas-tető király(káj)a

Aki valamelyest rendszeresen követi blogunkat, az már észrevehette, hogy Sepsiszentgyörgy környékén a Vadas-tető az egyik kedvenc, gyakran látogatott helyünk. Aki már járt arra, az nem is csodálkozik ezen, hiszen odavezető árnyas, kanyargós útjával, fenyves rengetegeivel, váratlanul kibontakozó tisztásaival igazán vadregényes táj.
Gyakori látogatásaink ellenére a Vadas király(kájá)hoz csak nemrégiben volt szerencsénk. Az apró tüzesfejű királyka uralkodóhoz méltó szeszélyességgel fogadott: enerváltan cisszent, kedveskedőn züzzent, miközben szaporán rebbent ágról-ágra, villanásnyira pihenve meg egy-egy gyors fejforgatós vizsgálódásra.
Mindent összevetve bájos pofijával teljesen elvarázsolt, úgyhogy - a fotókon kívül - alább következik egy kis ismertető kampány őfelségecskéjéről.

A tüzesfejű királyka testhossza 9-10 centiméter, szárnyfesztávolsága 13–16 centiméter, testtömege 4–7 gramm.
Fekete szemsávja és fehér szemöldöksávja van, fejtetője narancssárga.

Pókokkal, levéltetvekkel, poloskákkal és kabócalárvákkal táplálkozik, amit az olyan vékony ágakon keresgél, amelyek a többi madár súlyát már nem bírják el.

Lucfenyők ágaira a tojó mohából és pókhálóból építi fészkét, melynek elkészítése 2–3 hétig is eltart. Egy évben kétszer fészkel, általában májusban és júniusban.

Hangja egy mélyebb, hosszabb hanggal kezdődik ezt követi egy gyorsabb, emelkedő hangsorozat: zű zü-zi-zi


0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP