2011. június 20., hétfő

Csukás- Rhododendron túra

Sokan a vakáció kezdetét nagyszabású henyéléssel, napon sütkérezéssel ünnepelik, nekünk az aktívabb pihenés lehetősége adódott egy Csukás Rhododendron túra formájában.
Az útvonalunk: Brassó - Négyfalu (Sacele) - Ósánc (Babarunca) - letérő Cheia előtt balra a Vörös-havas menedékház (Cabana Muntele Rosu) fele.
A tervezett útvonal: Vörös-havas, Gropșoare, Zákány gerinc, Cheia.

A menedékháztól egy nagyon meredek kapaszkodón visz fel a jelzett ösvény (mely talán az egész túra legnehezebb része, főleg ha a kiránduló elvéti az erdő alatt haladó ösvényt és toronyiránt vág neki a meredek oldalnak), de a tetőn elénk táruló látvány sokszorosan kárpótol az erőfeszítésért.

Ami ezután következik az maximálisan használatba veszi érzékszerveinket: szemünket, hogy részleteiben, teljes pompájában tudatosodjon, a színek, a formák, az árnyalatok gazdagsága; az orrunkat, hogy a növényzetből, a nedves földből, az alpesi levegőből összegyúrt illat ne illanjon el, hanem vésődjön be az emlékezetünkbe. És még sorolhatnánk a csendjét a tájnak melyet olykor a madarak éneke szakít meg....
Igaz, hogy a túránk fő szereplőjének a virágzását lekéstük, és már csak az északi oldalakon találtunk kisebb virágzó Rhododendron foltokat, de kárpótolt az a sok egyéb növény-csoda ami utunkba került és fotók formájában sorakozik alább...

Harangrojt (Soldanella sp. )

Havasszépe (Rhododendron kotschyi)

Magcsákó (Dryas octopetala)

fehér kökörcsin (Pulsatilla alba)

Janka gyopárnefelejts (Eritrichium jankae)?

Gyepes nőszirom (Iris ruthenica)

Havasi hízóka (Pinguicula alpina)

Kis holdruta (Botrychium lunaria)


tárnics (Gentiana sp.)

Piros pozdor (Scorzonera purpurea L.)

Megrészegülve a látványtól, kellemesen bizsergő izmokkal utunk végén még egy pillantás vissza... és köszönjük a lehetőséget.

2 megjegyzés:

EtaZita 2011. június 23. 21:31  

Remélem lesz még ilyen lehetőség. Megint tanultam néhány virágnevet, én ezt köszönöm nektek.

Gyurgyalagok 2011. június 25. 15:48  

Mi is reméljük; s az külön plusz, h mindenkinek hasznos is volt.

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP