2011. május 17., kedd

Májusi orchideák

Szombat kora reggel kis csapatunk 'Mindennapi madaraink' monitoringra indult Sepsikőröspatak határába. Már az első pontok megközelítésekor lila foltokra lettünk figyelmesek.


Közeledve nyilvánvalóvá vált, hogy kosborokkal teli réten járunk. A kosborfélék vagy orchideafélék (Orchidaceae) többsége trópusi fánlakó (epifiton), a növényvilág legnagyobb fajszámú családja. Egyszíkűekről lévén szó, az orchideák virágtakarója egynemű, nem különül el csészére és pártára. A virágtakarót két körben elhelyezkedő 6 lepellevél alkotja.
S=külső lepellevelek(szepalum), P=belső lepellevelek (petalum), L=mézajak (labellum)
(forrás: wikipédia)

Elsőként az agárkosbor (Orchis morio) tűnt elő, amely az egyik legelterjedtebb orchideafaj. 6-40 cm magas növény. Levelei részben tőállóak, részben szárölelőek. Virágzatát 5-25, általában lazán álló, kb. 1,5 cm-es virág alkotja, melyek színe nagyon változékony: legtöbbször sötét bíborvörös, de előfordulnak lilás,
rózsaszín, zöldes és fehéres virágú példányai is.


A mézajak gyengén háromkaréjú, a középső karéj erősen kicsípett. A labellum világosabb középső részén rendszerint sötétbíbor pettyek vagy foltok láthatóak.

Az utolsó megfigyelési pontokhoz közeledve aztán rátaláltunk a második képviselőre, a sömörös kosborra (Orchis ustulata).
Virágzata hengeres, 10-70 virágú, akár 10 cm-esre is megnyúló. Virágai aprók, 3-6 mm hosszúak, lepelsisakjuk feketés-bíborpiros, a virágzás előrehaladtával halványodó. Fehér mézajka háromkaréjú, a középső hasábnak két szétálló cimpája van. A labellumon néhány bíborpiros pont található.

2 megjegyzés:

Ari,  2011. május 18. 20:49  

Gyönyörű...

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP