2011. május 9., hétfő

Ha száll a kakukk a fészekre....

Az a mondás járja felénk, hogy ha meghallod a kakukk hangját, meg lehet kezdeni az új szalonnát. Valószínű ennek a mondásnak az volt a praktikus haszna, hogy a tavaszi-nyári nehéz munkák végzésekor a szalonna elegendő energiát biztosító étek volt, amely a melegben nem romlott meg könnyen. Tehát a kakukk hangja jelentette a tavasz kezdetével a kinti munkák megkezdésének az idejét.
Környékünkön már kb. egy hónapja fújja rendíthetetlenül jellegzetes dalát a kakukk, következésképpen a tavaszi veteményezések nagy részén is túl vagyunk, és már ott tartunk, hogy izgatottan várjuk az első sziklevelecskék kibukkanását a talajból.
A hím kakukk éneke senkinek nem ismeretlen, de annál kevesebben tudják, hogy is néz ki ez a harsona kórista.A kakukk (Cuculus canorus) a madarak osztályának kakukkalakúak (Cuculiformes) rendjébe, ezen belül a kakukkfélék (Cuculidae) családjába tartozó faj.


Tollazata világos, hátán szürkéskék színű, szürkén csíkozott alsó része hasonlít a karvalyéra. Főként rovarokkal, különösen nagytestű hernyókkal táplálkozik.

Érdekes a szaporodási stratégiája: fészekparazita. Más madarak fészkébe rakja tojásait, és az utódgondozást ezen bérszülőkre bízza. Romániában a leggyakrabban parazitált madár fajok a következők: vörösbegy, sordély, erdei pityer, tövisszúró gébics, cigánycsuk, barázdabillegető, erdei pacsirta, zöldike, mezei pacsirta és mezei poszáta. Köztudott ezen stratégiához való igen hatékony alkalmazkodása a kakukknak: mely a tojások méret-, színbeli hasonulását, a kikelés időzítését jelenti a gazda madár tojásaihoz viszonyítva, vagy a kakukk fióka igen agresszív viszonyulását a gazdamadár tojásaihoz, fiókákhoz. Persze a gazdamadarak is egy egész fegyverarzenállal próbálnak védekezni a betolakodónk ellen: tojások eltávolítása, törés, fészek elhagyás- több kevesebb sikerrel... alább a cserregő nádiposzáta fészkében "garázdálkodó" kakukk fióka.


Vonuló madarunk, áprilistól szeptemberig van Romániában. A telet Délkelet-Ázsiában, Közép- és Dél-Afrikában tölti.

2 megjegyzés:

3Gracia 2011. május 9. 20:52  

JÓ! JÓ! JÓ! ...és jó
Péter

Gyurgyalagok 2011. május 10. 15:07  

Köszi, köszi, köszi, a kakukké az érdem :)

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP