2011. május 13., péntek

Varangy idill

A ma esti haris leső-hallgató sétánk nem sült jól el, mert a harisunk mintha megkukkant volna, úgy döntött, hogy ma estére némaságba burkolózik, esetleg később kezdi a repertoárját. Egy cseppet logó orral kullogtunk hazafele, mint akik igazi céljukat elvétettek, és erre sereglettek vigasztalásképpen, egy csenevész, alig pocsolyába, a szerelmi mámorban leledző és ennek hangot is adó zöld varangyok. Itt nem volt hiány erőfitogtatásban, a mit sem sejtő varangy-hölgyek letámadásában, ármányban, szerelemben...

És, hogy céljukat elérték mi sem bizonyítja jobban mint a dupla zsinórban lerakott peték kusza hálózata.
A zöld varangy (Bufo viridis) kétéltűek osztályának a békák rendjéhez, ezen belül a varangyfélék családjához tartozó faj.

Testhossza 10 centiméter körüli. Hátoldala világos, szürkés alapon sötétzöld foltokkal, amelyet piros pontok tarkíthatnak. A hasoldala világos, szürke márványozott mintával.

Hazánkban általában április-május hónapban szaporodik. A hímek sötétedést követően pirregő hangon énekelnek.

Párzáskor a hím a nőstényt hónaljtájékban karolja át. Előfordul, hogy kis vízterekben csoportosan raknak petét. A petéket többnyire 2-2 sorban rakják le a dupla zsinórban, amelyet vízinövények köré tekernek. A nőstény által lerakott 2-7 m hosszú petezsinórok akár 10000-12000 petét is tartalmaznak.
Romániai védett fajok listáján mint szigorúan védett faj szerepel.

3 megjegyzés:

tibor.sos,  2011. május 14. 9:30  

na, ez mar igen bejegyzes! :) csak igy tovabb!

tibor.sos,  2011. május 14. 9:37  

kozben segitettetek abban hogy ujbol megbizonyosodjak hogy a ket honos varangyfaj petezsinorjai mennyire konnyen megkulonboztethetok. a zold varangy petezsinorjanak burka vastagabb es feheres. a ket zsinor parhuzamossaga kevesbbe ervenyesul es altalaban nem is valik el ket fonalba ha hozzaernek mint a barna varangynal. hirtelen ide irtam le a megjegyzeseimet, koszi...

Gyurgyalagok 2011. május 14. 11:02  

Köszönjük Tibor a hozzászólást és a Mohos béli gyík beazonosítását és örülünk, h a megbizonyosodásban segítségedre voltunk.

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP