2011. május 18., szerda

Békavilág: szörnyeteg és szépség

Első történet:
A hétvégi fűnyírás mint kötelező program véget vetett a kert buja zöldellésének, a veronikás, százszorszépes, gyermekláncfüves pompának. Fájdalmasan vettük tudomásul, hogy a füvet le kell nyírni, így meneküljön akinek van hozzá, végtagja, ugrólába, szárnya, ami meg gyökérrel kapaszkodik a talajba annak itt a vég...
Ahogy földön ülve néztem a letarolt, kaszabolt, zöldjét a kertnek megelevenedett a táj, barnán, kissé elesetten, "pillogtatott" a világra egy fiatal barna varangy.

A barna varangy (Bufo bufo) a legnagyobb varangyfaj Európában.
Túlnyomórészt barna színű, szürkés vagy feketés foltokkal, testét szemölcsök borítják, szegény barna varangyot sokan ezek miatt tartják undorítónak és viszolyogva menekülnek tőle ahogy tudnak.

A fej két oldalán egy-egy hosszúkás, jellegzetesen kiemelkedő fültőmirigy van. Veszély esetén, mint sok más kétéltű faj, mérgező váladékot választ ki a bőrön keresztül, de ránk ez semmilyen veszélyt nem jelent, és a "bevarangyosodást" egyszerű kézmosással lehet orvosolni.

Tápláléka különböző gerinctelen állatokból áll, emiatt sokan felismerték már hasznosságát, és ha külleme miatt nem is jelölik szépségversenyeken (habár én kimondottan csinosnak találtam), sokan fogadják szeretettel kertjükben, mert ingyen végzi a konyhakertben garázdálkodó csigák, rovarok irtását.
Ennek okán is nagy volt az öröm mikor a becsben tartott első varangyunk kiegészült egy becsben tartott második varanggyal is... a konyhakert rendben van, meneküljetek csigák...

Második történet:
Ha fentebb a kétéltűek osztályának, küllemében nem túl népszerű képviselője volt a főszereplő, itt, a megrögzött békafóbiások szívét is meglágyító, mind színében, mind kedves gömböc simaságával is rokonszenvet keltő békafajunk: a zöld levelibéka (Hyla arborea) lesz a nyerő.
Kalandos történet ez is, mely magába foglal, gyurgyalag keresést, vargyasi nárciszmezős virágszemlét, meg zöld levelibékás találkozást a fehér zászpa levelei között.

Igazán szemet próbáló teljesítmény volt észrevenni Őbékaságát e dús levelű növény álcájában, de ha ráhangolódik az ember a természetfigyelésre mintha megnyílna a világ, hogy mindenki megmutassa magát benne...

A zöld levelibékával már volt egy találkozásunk tavaly, akkor így írtunk róla.




Romániában mindkét békafaj védett.

1 megjegyzés:

pinty,  2011. május 22. 23:57  

Kép és szöveg tízes. Tetszett.

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP