2010. június 21., hétfő

Virágzik a fehér tavirózsa is

A Rétyi Nyír egyik ritka és védett növényfajának, a fehér tavirózsának vagy tündérrózsának (Nymphaea alba) virágait egész nyáron át megcsodálhatjuk. A megközelítés kicsit körülményes lehet, hisz magánterület és körbe van építve, de a látvány megéri. A kis vizes és nádas kaland után elénk tárulnak a tavat behálózó levelek közül kicsit kimagasló mesébe illő fehér virágok:
E vízinövényünk kerekded levelei bemetszettek, a víz felszínén úsznak vagy kissé kiemelkednek. A levélnyél hossza elérheti a 3 métert is. A fehér virágok csak napsütésben nyílnak ki. Bennük 20-nál is több húsos, tojásdad sziromlevél és 4-6 zöldes fonákú csészelevél található.
Rovarbeporzású növény. Megporzástól függően 3-5 napig nyílnak (ezért is nem érdemes vázába gyűjteni) majd a víz felszíne alá merülnek, és a bibircses tokban számos mag fejlődik ki.

Dísznövényként is telepítik, többek közt a városunk szívében levő Erzsébet parkban kialakított tó fenekére tavaly ültették el a a Hollandiából származó fehér virágú tavirózsákat, így nem kell nagy utat megtenni ahhoz, hogy szemügyre vehessük.A kis hídról igazán közel kerülhetünk hozzájuk:
Ha rávettük magunkat és felkerestük valamely élőhelyet, és elkészült néhány fotó is akkor otthon majd számolhatjuk hány béka is rejtőzött el a levelek között :-)

7 megjegyzés:

Gyuszi 2010. június 21. 18:39  

Csodálatosak! Szinte minden héten megcsodáljuk őket élőben (Réty), de sajnos nem tudtuk ilyen gyönyörűen megörökíteni...Ami még inkább bosszantó, hogy valaki "megvette" a színpadra hajló kis pallót ezért nehezen megközelíthetőek...

Gyurgyalagok 2010. június 21. 19:17  

Gyuszi::Igen, úgy látszik egyeseknek mindent szabad, pallót, szinpadot, békat, vizet bármit megvehetnek.Amúgy köszöntünk a rendszeres olvasók között :)

Ari,  2010. június 21. 19:26  

Igazán találó nevük van tündérrózsák.

Wyrusch 2010. június 22. 21:06  

Nagyon szép képek! És ez a béka-keresősdi nagyon jó elfoglaltság: én hármat találtam és néhány víz alól kikukucskáló béka-szempárat. (Béka-kutatásban nagyon jó vagyok- talán a fóbiám miatt...)

Kádár János 2010. december 26. 18:40  

A Félixfürdő Pece forrásainál található tündérrózsák irodalmát ajánlom megnézni

Gyurgyalagok 2010. december 27. 10:11  

Kádár János: nem pontosan értjük a megjegyzést... a kuriózum értékű Nymphaea lotus var. thermalis eredetével kapcsolatos viták ismerősek számunkra, a kérdésünk csak az, hogy ez a bejegyzés tartalmával kerül valamiféle konfliktusba vagy csak egy kiegészítés a hozzászólásod a témában? kérlek fejtsd ki jobban...

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP