2010. június 14., hétfő

A szitakötő tánca

A elmúlt napok kánikuláját csak víz közelében lehetett elviselni. Ezt a körülményt az úszás vagy az egyszerű vízparton ücsörgés is tökéletesen enyhítette. Szerencsére könnyen elérhető, vizes élőhelyek vannak környékünkön úgymint: Olt folyó, Réty-i tavak, Szent Anna tó...
A hétvégi Szent Anna tónál tett látogatás legszembetűnőbb szereplői a rengeteg hűsülni vágyó turistán kívül a szitakötők voltak.

Négyfoltos acsa (Libellula quadrimaculata)

A szitakötők a rovarvilág egyik legősibb, legkecsesebb, legérdekesebb életmódú képviselői. Mindannyian találkoztunk már velük vízpartokon, amint a víztükör fölött cikáznak, majd elsuhannak mellettünk, hogy majd megpihenjenek egy ingó nádszálon.

Sávos szitakötő (Calopteryx splendens) az Olt partjáról.

Ez a rendkívüli repülési sebesség, manőverezés, és az érdekes testfelépítés a ragadozó életmódjukkal van összefüggésben.

Négyfoltos acsa (Libellula quadrimaculata)

A szaporodásuk a nászrepüléssel kezdődik, majd a párzással folytatódik mely során a pár jellegzetes párzási kereket formál ( a nyakszirtnél megragadott nőstény előhajlítja potrohvégét a hím párzószervéhez),

légivadászok párzásban

a párzást a peterakás követi vízinövények szöveteibe vagy közvetlenül a vízbe.


A lerakott peték tavasszal lárvává fejlődnek. Ez a bizarr külsejű forma szinte semmiben nem emlékeztet a majdani kecses imágóra amivé alakulni fog. A lárvaállapot eltarthat akár több évig is. Ez idő alatt vérszomjas ragadozóként éli mindennapjait, vízi rovarokat, férgeket, ebihalakat vagy halivadékokat is zsákmányolva.

acsa lárva

Legendák is keringenek e kecses lényekkel kapcsolatban, hogy összevarrja az ember száját, hogy a fülön át az agyba mászik, hogy megcsíp, hogy megharap, innen eredhetnek népi megnevezései is (ördög stoppolótűje, lócsípő, kígyópásztor, kígyóőrző, ördöglova) ezek mind a rémült, tudatlan emberek agyszüleményei, hisz nincs neki fullánkja, sem más szúró fegyvere, nem is kedvelt elfoglaltsága a fülben való mászkálás, egyszóval ha nem vagyunk legyek vagy más repülő rovarok, tartanunk a szitakötőktől nem kell.
Vízparton üldögélve, szitakötőket figyelgetni meg senkire nem veszélyes...

4 megjegyzés:

3Gracia 2010. június 15. 16:07  

Sziasztok!
Nagyon jó a bejegyzés. ..és a képek is nagaszerűek. Én is hasonló gondolatokkal gyűjtöttem a képeket és az infókat a szitakötőkről. Eltesszük későbbre.
Péter

Ari,  2010. június 15. 16:49  

A szitakötők mindig közel álltak hozzám, köszönöm a szép fotókat és a jó bejegyzést.

Ati,  2010. június 15. 20:53  

Nagyon érdekes cikk ... és szép fotók. Gratula és köszönöm! :)

Annamari 2010. június 17. 12:19  

Szép fotók, tartalmas, érdekes bejegyzés! Van mit tanulni tőletek :)

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP