2010. április 26., hétfő

Madárlesen – Városi seregélyek

Mint már februári bejegyzésünkben jeleztük visszatértek a seregélyek környékünkre is, pontosabban a rendelkezésünkre álló adatok szerint: Sepsikőröspatakra február 24–én és Ikafalvára február 22-én (bővebben itt olvasható).

A hetekben Sepsiszentgyörgy egyik forgalmas és zajos főútján, az 1 December 1918 úton, seregély (Strunus vulgaris) párokat figyelhettünk meg és hallhattuk hangos éneküket. Fészket raknak épp. Felmerül a kérdés, hogy hová is építhetnek?

A fészek kialakítására a villanyoszlopok tetejét választják, a tetőn levő kis lyukon át berepülnek és birtokukba veszik a „villanyoszlop-lakot”.

Aránylag korán kezdenek fészket rakni, a fészekalj 5-8 világos zöldeskék tojásból áll. A mesterséges kihelyezett odúkban is előszeretettel fészkelnek. Mindkét szülő kotlik, de főképp a tojó, napközben rövid időre a hím helyettesíti. A fiókák 12-13 napra kelnek ki, mindkét szülő táplálja, kb. három hét múlva repülnek ki. A nemek hasonlóak (a hím melle tavasszal pettyek nélküli és az alsó csőrkáva töve kékesszürke, a tojónak megmarad néhány petty alul és az alsó csőrkáva töve sárgásfehér).

Táplálékuk rendkívül változatos: sok rovart fogyasztanak főleg tavasszal és nyárelőn, fiókáikat ízeltlábúakkal, lárvákkal, pókokkal, férgekkel táplálják, de rájárnak a cseresznyére, szőlőre is.

Az alábbi fotók a közelünkben levő seregélypár fészekrakásának néhány pillanatát mutatja be. A közelben levő zöldövezeten összegyűjtött füvet lassan és megfontoltan szállítják be a kiválasztott oszlop tetejébe, alapos munkájukat nem zavarják a gyalogosok vagy az autók sem.

Remélhetőleg a seregélypár városi életének egyéb érdekes pillanatát is bemutathatjuk majd.

3 megjegyzés:

pinty,  2010. április 26. 20:24  

ÜGYES!!! A seregélyek hangját nehéz "megtanulni" mert nagyon jó utánzók tudnak fütyülni, csettinteni, csipogni, dalolni, sőt gondolom amiket bemutattatok már puffogni, "motorzúgni", szirénázni is :)))

Wyrusch 2010. április 27. 11:38  

Nagyszerű alkalmazkodóképességükről adtak tanúbizonyságot ezek az aranyos kis madarak.
Nálunk a telkünkön lévő hatalmas cseresznyefán egy odúban fészkeltek tavaly. Kíváncsi vagyok, hogy idén visszajöttek-e.

3Gracia 2010. április 28. 0:04  

Sziasztok!
Én is pont most gyűjtök a "falusi" seregélyekről megfelelő fotóanyagot. remélem hamarosan beszámolhatok.
A leveli béka is fantörpikus!!
Péter

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP