2010. április 12., hétfő

Séta az Erzsébet parkban - Liliomfa (Magnólia)

Tavasszal az Erzsébet park egyik leglátványosabb növénye a nagy, fehér virágaival már távolról integető liliomfa vagy magnólia.


A valódi liliomfák (Magnolia) nemzetsége a legősibb zárvatermők közé tartozik, legidősebb, fellelt lenyomataik több mint 100 millió évesek. A Magnolia nemzetségen belül kb. 80 fajt különböztethetünk meg, melyek Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában őshonosak. A fajok több mint fele trópusi.


Az első magnóliákat tudomásunk szerint i.sz. 650-ben Kínában buddhista szerzetesek már termesztették. A Jülan liliomfa (Magnolia denudata) fehér virága a templomkertekben a tisztaság szimbóluma volt.

A legtöbb fajnál a kéreg megdörzsölve aromás illatú, néhány faj gyógyhatással is rendelkezik, mint például a Magnolia officinalis és a Magnolia hypoleuca, melyeket gyomor- és emésztőszervi panaszok, valamint neurózis kezelésére használnak. A Magnolia liliiflora és a Magnolia kobus kérgét Japánban drogként használják. A Jülan liliomfa (Magnolia denudata) virágtakaró lepelleveleit egyes ázsiai népek ételként fogyasztják.

Mivel kialakulásukkor a méhek még nem jelentek meg, a valódi liliomfákat bogarak porozzák be termőleveleik ezért durvák, nehogy a táplálkozó bogarak megsértsék őket. Tobozhoz hasonló tűszőtermésükből színpompás magok lógnak ki.


4 megjegyzés:

Évike,  2010. április 13. 15:39  

Csak így tovább, nagyon jó a bejegyzés, csodálatos felvételek.

Ati,  2010. április 13. 16:40  

Érdekes és hasznos cikk. Sokat lehet tanulni tőletek, remélem diákok is olvassák. Köszönöm szépen. :)

Ari,  2010. április 13. 19:00  

Van miben gyönyörködni csodaszép. Nagyon sok szépség van körülöttünk, csak észre kell vegyük.

Réka 2010. április 14. 16:25  

Szeretem ezt a fát. A Margit-szigeten láttam legutóbb, csak nem tudtam, milyen fajta. De most kiderült, köszi! :)

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP