2010. július 29., csütörtök

Valami bűzlik

Rövid gombás vacsora alapanyagot beszerző utunk során a Vadas-i fenyves sötétjében csodálgattuk a szép számban kialakult boszorkányköröket.
Valami bűz ütötte meg orrunkat . . . hm . . . ismerős . . . igen, ez a erdei szömörcsög vagy szemérmetlen szömörcsög, (Phallus impudicus) az egyik legismertebb és egyben legbüdösebb is. . . ez a huncut gomba szemérmetlen alakjával, de még szemérmetlenebb szagával váltotta ki az emberek elnevezését
Nini! Ott lesz!
Nos lássuk közelebbről is:

- a fiatal példányok burokkal körülvéve, a föld alatt, tojásszerű képződményben, a boszorkánytojásban fejlődnek
boszorkánytojás
boszorkánytojás metszett
- a burok felrepedése után, néhány óra alatt előbújik a hosszú, fehér, szivacsos állagú, belül üreges tönk, a csúcsán gödörkés felszínű süveggel, melyen nyálkás, zöldesbarna bevonat (gleba) található (ez tartalmazza spórákat)
fotó: wikipedia
- a nyálkaréteg alatt a süveg méhsejtszerű és fehér- undorító szagukkal csalogatják magukhoz a rovarokat, melyek a spóratermő szövetből táplálkoznak és közben terjesztik a gombák spóráit- a boszorkánytojás az a része, amelyből később a tönk alakul ki, valamint a süveg nélküli tönk ehető (mi még nem kóstoltuk)

csoportkép
- az ókorban és a középkorban afrodiziákumként használták, valószínű a fallosz-szerű (Phallus) termőtest adhatta az ötletet
- Thomas Mann így ír róla a Varázshegy című regényében: " . . . latin nevében az impudicus melléknév szerepel, s alakja a szerelmet, szaga azonban a halált idézi."

A rövid fotózás után folytatódott a beszerzés, került bőven a kosárba: rókagomba, keserűgomba, ízletes vargánya és őzlábgomba is.

3 megjegyzés:

Ari,  2010. július 29. 12:59  

Milyen feltűnő gomba és én mésgem találkoztam még vele. Köszi a bemutatást.

pinty,  2010. július 29. 14:49  

A szömörcsög nem túl gyakori gomba. Ám ha egyszer valaki megszagolja, többet nem fogja elvéteni, hiszen szaga több méteres körzetben is érződik. Ami a boszorkányköröket illeti, ha nem rólatok lenne szó, azt mondanám trükk, annyira szépek :)

Ati,  2010. július 29. 17:57  

Nagyon érdekes cikk, szép fotókkal. Elég fura lehet egy ilyen gombát meglátni, főleg annak aki még nem hallott róla korábban, egy sűrű árnyékos fenyőerdőben. Gratulálok. :)

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP