2010. július 26., hétfő

Mikor a fehér gólya repülni tanul

Igazi megpróbáltatásokkal teli időszak elé néznek a fészkekben felcseperedő gólya ifjak.
A tegnap szerencsénk volt bepillantani első repülési próbálkozásaikba.
Első helyszín Oltszem: már távolról látszik, hogy ebben a fészekben nagy a tolongás, 4 gólyaifjonc állingál egyik lábáról a másikra, gondolom izgatottan várja, hogy melyik alkalmas pillanatban tegye meg próbakörét.

A fészek közelében, rendszeresen állomásozó forgalmista rendőröktől megtudjuk, hogy 2 óra körül kezdődik a szárnypróbálgatós, magasugrós gólya-tanfolyam. Szerencsére addig mégsem kellett várni, hisz egyszer csak feltűnt egy próbaútról visszatérő kis gólya, az 5-dik.


Lélegzet visszafojtva figyeltük a fészekbe landolási kísérleteket, elsőre nem ment... még egy kör következett, megingott a levegőben, szélesre tartott szárnyakakkal himbálózott, és félő volt, hogy most fog lezuhanni.


Végül sikeresen előrenyújtott lábakkal beérkezett a fészekbe.

Második helyszín Mikóújfalu: itt gólyaifjonc sétafikál az út közepén, sehogy sem sikerül a fészekbe való visszarepülése, helybeliek is próbálják terelgetni a forgalom útjából.


Még egy nekirugaszkodás, egy kör a fészek fölött, de a célt ismét elvétette, ezt az aszfalton való nem túl elegáns kényszerleszállás követte... A gólya-tesók s helybeliek figyelő tekintetétől kísérve, maradék méltóságát összeszedve bicegett ki az út melletti zöld fűre.


Valószínűleg nem fogja feladni...

2 megjegyzés:

Gyuszi 2010. július 27. 9:51  

Szuper fotók! Mint mindig...Vasárnap mi is megfigyeltük, hogy a fészkekben megnövekedett a "népsűrűség". Érdekes volt, ahogy az apukák a szomszédos villanyoszlopok világítótestén meghúzódva figyelték, ügyelték a családot...

Ari,  2010. július 27. 12:56  

Szép fotók, nagy élmény lehetett...

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP