2010. július 13., kedd

Le a kalappal

A sok eső sokunknak nem kedvezett, de annál inkább a gombáknak. Egy hiedelem szerint, ha sok a gomba, kevés lesz a tengeri - reménykedjünk, nem így lesz idén.

A valódi gombák törzsébe tartozik a gombák országának nagy része, mi az alábbiakban csak kettővel foglalkozunk: a tömlősgombák és a bazídiumos gombák törzsével.

Táplálkozásukat tekintve heterotrófok: szaprofiták (elpusztul élőlények maradványait fogyasztják), paraziták vagy mikorrhizások (szimbiózisban élnek egy gazdanövénnyel). A gomba a növénytől enzimeket és szénhidrátokat kap, míg ő vizet és ásványi sókat ad.

A tömlősgombák közé soroljuk a: csészegombákat, kucsmagombaféléket, szarvasgombaféléket, ...

A bazídiumos gombák a leginkább "gombáknak" ismert és mondott valódi gombák. Ezen gombák fonalainak szövedéke teleptestet alkot, mely része a kalap és a tönk.
A kalapban található gombafonalak végén alakul ki a bazídium, amely termeli a spórákat. A spórák határozzák meg a lemezek színét. Közel 30.000 fajuk ismert. Egy bejegyzésben bemutatni őket lehetetlenség volna, így most csak pár kerül a terítékre, de lassan-lassan a kéz alá került példányokat részletesen is bemutatjuk.

Taplógombák
lepketapló (Trametes versicolor) - étkezésre nem alkalmas
fotó: Okos Zsolt, Mikes Kelemen Líceum

Tinórúfélék
ízletes vargánya (Boletus edulis) - ehető

Galócafélék
párducgalóca (Amanita pantherina) - mérgező

tüskés galóca (Amanita solitaria) - feltételesen ehető, de nyersen mérgező

Agancs vagy korallszerű gombák
narancsszínű enyveskorallgomba (Calocera viscosa) - nem ehető
fotó: Okos Zsolt, Mikes Kelemen Líceum

Fülőkék
gyűrűs fülőke (Oudemansiella mucida) - ehető

Tintagombafélék
gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) - ehető

Szömörcsöggombák
"boszorkánytojás"
erdei szömörcsög (Phallus impudicus) - ehető
fotó: Klárik Lóri, Székely Mikó Kollégium

Gombászni indulás előtt jó, ha nálunk van: egy gombászásra alkalmas kosár, bicska, gombahatározó könyv, fényképezőgép, figyelmes szemek. Csak a fiatalabb és ép példányokat gyűjtsük.

A gombák beazonosításánál fontos bélyegek:
- termőhely
- termőtest alakja, mérete, színe, ...
- illat

A gombák osztályozása a fogyaszthatóságukat tekintve: mérgező, ehetetlen, feltételesen ehető, ehető, étkezésre nem alkalmas.

Ha kérdés merülne fel a gombát illetően, inkább be se tegyük a kosárba, vagy vegyük igénybe gombaszakértő véleményét. A sepsiszentgyörgyi központi piacon a László Kálmán Gombászegyesület tagjai biztosítanak ingyenes gombavizsgálatot.

Az ehető példányokat fogyaszthatjuk frissen elkészítve, vagy szárítva, fagyasztva, savanyítva, . . .

Téves hiedelmekből válogatva:
- ha a csiga megkezdte, a gomba jó - HAMIS
- ha leforrázzuk, bármely gomba fogyasztható - HAMIS
- a színváltó gombák nem ehetők - HAMIS

Jó gombászást!

3 megjegyzés:

Ati,  2010. július 13. 21:27  

Nagyon szakszerű cikk ... és persze jó fotókkal ... gratulálok, csak így tovább. Le a kalappal! ... ahogy Ti mondjátok :)

Gyuszi 2010. július 13. 22:28  

Rendkívül tanulságos és hasznos bejegyzés, szuper fotókkal. Hats off!

pinty,  2010. július 14. 16:04  

Mese nincs: ez megint tízes!!!

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

Bethlen Gábor Alap

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP