2011. március 1., kedd

Őslény a fürdőszobában

Nem túl tavaszias bemutatóval folytatjuk bejegyzéseink sorát, de mivel ez a hirtelen ránk köszöntő március eleji fagy cseppet sem ösztönöz kinti barangolásra, így a háziállatainkra voltunk kénytelenek fanyalodni. Igazán szépeket lehetne írni macskákról, kutyákról, esetleg akváriumi halakról, de ma mégis egy ősállat volt a nyerő... pontosabban ősrovar. Mint kiderült szerény hajlékunkban két képviselőjüket üdvözölhetjük: az ezüstös ősrovart (Lepisma saccharina), és a kemencehalacskát (Thermobia domestica). Az előbbi ezüstösen fénylő, az utóbbi mintázott, barnás színű.


Kevesen gondolnák, hogy az olykor kádban megrekedt hosszúkás, lapított testű rovar, Winkler Róbert "Nagyvárosi természetbúvár" című könyvét idézve:" családfája régisége alapján simán köszönhetne "hahó öcsi"-vel a dinoszauruszoknak és a csótánynak" ... ezért legközelebb, ha laza mozdulattal öblíted le a lefolyón ezt a kis állatot, legalább jusson eszedbe, hogy a dinoszauruszi időkből fennmaradt és letűnt ősök jegyeit magán hordozó múzeumi lénnyel van dolgod.

Trópusi eredetük miatt húzódnak be a fürdőszoba nyújtotta, melegebb, párásabb környezetbe. Habár kedvencük a szénhidrát és fehérje alapú anyagok (ezért előszeretettel eszegeti régi folyóirataink, könyvek ragasztását "a keménytáblás szépirodalmat - Balzac, Goethe, és Dosztojevszkij - egyenest az ezüstös ősrovarnak találták ki" Winkler) és, bár egyes rovarirtó cégek nagy veszedelemnek állítják be, az általuk okozott kár nem olyan nagyszabású, hogy fontos lenne felvonultatni egy-két ősrovar láttán a rovarirtó szerek arzenálját.


Ha nem folyamodunk gyilkos eszközökhöz, sem kell attól tartanunk, hogy belátható időn belül egy elősrovarosodott lakásban fogunk ébredni, hisz a szaporodásuk tempója kifejezetten megfontolt.
És még rajtunk kívül számtalan veszély leselkedik rájuk...szólj hozzá: Ezüstös Ősrovar a Pácban

4 megjegyzés:

pinty,  2011. március 2. 14:30  

Pikkelyke a nagy kedvenc nálam! Örülök, hogy ilyen szépen írtatok róla.

Tunde,  2011. március 5. 8:25  

Sziasztok,

Ma reggel lattam egyet az egyik szobaban, csak azt nem tudom, ugyanazt a Dosztojevszkij-t olvastuk-e :)
Evente egyszer-ketszer latom oket,mindig gondolkodtam mi lehet :) most megtudtam es nagyobb tisztelettel nezegetem majd amint masznak ki a Furge ujjak folyiratokbol :)

Koszi :)

Andi,  2011. március 5. 8:38  

az jutott eszembe, hogy valószínű, hogy minden háztartás kiművel egy bizonyos szakterületre szakosodott ősrovar kolóniát: egyesek a horgolás, kötés technikájában jelesek, mások igazi Természetbúvárok, vagy irodalmi szakértők, esetleg politikai elemzők...a poros folyóirat kupaca válogatja :)))

Mammka 2011. március 10. 10:38  

Hát,most már én is más szemmel fogok rájuknézni,pedig nem kedvelem őket kifejezetten.:(
Olyan nagyon gyorsak és puhatestűek,ugye? Van ahol ezüst...akárminek hívják őket?
Nálunk a hálószobában is szokott lenni, én úgy vettem észre,hogy szeretik azt a helyet,ahol faborítás van,meg ilyesmi...Olyan vidékies beállítottságú.De a fürdőszoba is kedvenc helyük. Én azért ellennék nélkülük.....:)Mármint a lakásban.

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP