2010. február 19., péntek

Védett területek Kovászna megyében

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség weblapján rátalálva egy, a megye védett területeit leíró dokumentumra, arra jutottunk, hogy hasznos lehet, ezek további ismertetése. Egyelőre csak egy kis felsorolás olvasható alább, amit amolyan tervnek is tekintünk: a közeljövőben meglátogatjuk ezeket a helyeket és részletes, fényképes beszámolóval jelentkezünk.

A román környezetvédelmi jogszabályok négyféle védett területtípust különböztetnek:
  1. nemzeti/országos jelentőségű,
  2. nemzetközi jelentőségű,
  3. Európai Unió közösségének szintjén jelentős,
  4. megyei vagy helyi jelentőségű.
Kovászna megyében nemzetközi jelentőségű védett területek nincsenek. Országos jelentőségűt négyet sorol fel az említett dokumentum, továbbá 31/33 megyei jelentőségűt.

Az országos szinten védett területek közé tartozik a Rétyi Nyír és Uzon - Szentivánlaborfalvi tavak (2020 hektáros terület), Csókás-Veczer Természetvédelmi Terület, Erősd közelében (976,6 ha.) (Rezervatia Dealul Ciocas - Dealul Vitelului,) Vargyas-szoros (830,1 ha összterület, ebből 205,5 ha Kovászna megyében), Rezervatia Turbaria Ruginosu Zagon (Rozsdás-patak völgyi tőzeglápok Kommandó) (355 ha.).

Vargyas-szoros (Térkép forrása)

Két további terület várja a hivatalosan természetvédelmi területté nyilvánítást: az Uzonkafürdői tőzegláp és a Csomád-Bálványos Nemzeti Park.

Megyei szinten védett területek: Bodvaji Geológiai Rezervátum, Perkő, Nemere-hegység, Sólyomkő, Likaskő, Kankóskert stb. (ezek talán csak ideiglenesen védettek)

Természetes sok más gyönyörű hely van még a megyében; ahová eljutunk mindenhonnan 'tudósítunk'.


Itt található egy Kovászna megyei turisztikai térkép.

3 megjegyzés:

pinty,  2010. február 20. 14:15  

Nagyon hasznos volt a Nemere link :)) A védett területek problémája régóta húzódik, listák vannak, de valódi eredmény kevés. A legtöbb területtel a probléma a tulajdonviszonyokkal kezdődik, a Rétyi Nyír erre a legjobb példa (sajnos nem jó értelemben). Legtöbb helyen elhelyeztek - jobb esetben - egy táblát és azzal le van tudva a "védelem". A gond az, hogy az országos védelem sem jelent többet, hiszen nicsenek megfelelően megfizetett emberek, akik ezekkel a helyekkel külön foglalkozhatnának. Ügyes, elgondolkodtató cikk!

Gyurgyalagok 2010. február 20. 18:48  

;) A gyakorlat, úgy-e mindig problémásabb... Kösz a dícséretet.

Ari,  2010. február 21. 19:59  

Jo cikk, aki elovassa megtudj hol vannak a teremszetvedelmi teruletek megyenkben.

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP