2012. április 10., kedd

Fecskefigyelő akció újratöltve

Most, hogy a gólyák nagyjából megérkeztek, és a fecskék már a hírek szerint jó úton vannak ahhoz, hogy ideérjenek és benépesítsék fészkeiket, ismét interakcióra szólítanánk fel olvasóinkat. Tavalyhoz, tavalyelőtthöz hasonlóan, idén is két fajra vonatkozó megfigyeléseket várunk.
A füstifecske (Hirundo rustica): nyitott sárfészket rakó, hosszú villásfarkú madarunk.


A molnárfecske (Delichon urbica): zárt sárfészket rakó, enyhén villás farkú, fehér hasú, torkú, farfoltú madarunk. Varosunkban a tömbházak oldalán az ő fészkeivel találkozhatunk.


Mindkettő vonuló, áprilistól szeptemberig vannak nálunk. Évszázadokkal ezelőtt azt gondolták a költöző madarakról, hogy télire felszállnak a Holdra. A fecskékkel kapcsolatban pedig még egy svéd püspök is azt hirdette, hogy a lápok iszapjába ássák be magukat. Végül persze a rejtély megoldódott, egy kedves történet szerint valahogy így: Egy német szerzetes 1250 körül, pergamendarabot erősített egy füstifecske lábára a következő kérdéssel: „Mondd, fecske, hol töltöd a telet?”, tavasszal a fecskével együtt válasz is érkezett: „Petrus házában, Ázsiában.” Hogy igaz-e a történet vagy sem, nem tudni, de a madarak vonulási szokásairól legtöbb adatot mégis egy ehhez hasonló módszer, a madárgyűrűzés szolgáltatta.
A füsti fecskék vonulásuk során két jellemző útvonalat használnak: az egyik Olaszországon át vezet, majd a Szaharán és a trópusi erdőkön átrepülve érik el Dél-Afrikát. A másik útvonalon vonuló fecskék Törökország felé indulva a Nílus torkolatánál érik el Afrikát, majd a Nílus mentén repülve jutnak el déli telelőhelyükre. A füsti fecskék nappal vonulnak, elég alacsonyan szállnak és naponta mintegy 320 kilométert tesznek meg.

Visszatérve a felhívásra, ha a fenti két faj valamelyik képviselőjét megpillantod, amint hosszú vándorútjáról visszatérve újra birtokba veszi fészkelőhelyét, kérjük jelezd az üzenőfalon!!
A bal oldalt látható térképen igyekszünk feltüntetni az idei észlelések helyét és idejét is.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP