2011. szeptember 19., hétfő

Vendégünk Imádkozó Sáska sógor...

Ma végre sikerült összehozni egy személyes találkozót az álcázás és vadászat nagymesterével, az imádkozó sáskával. Régóta nagy a vágyódásom utána, de valószínűleg nem volt bennem elég áhítat, ájtatosság, ezáltal a légyott helyén vagy én nem voltam vagy ő nem, az összeférhetetlenség végett.


Az ájtatos manó, másképpen imádkozó sáska (Mantis religiosa) első pár lába ragadozó fogókészülékké módosult. A 4–6 centiméternyi sárgászöld vagy barna rovar ezeket a lábait általában előre és fölfelé nyújtja, mintha imádkoznék. Ezt látva felidéződhet az imádkozást kísérő kéz-, illetve karmozdulat (innen a megnevezés).

Táplálékuk elsősorban röpképes rovarokból áll, nagy étvágyú, kíméletlen ragadozó, megfigyelték, hogy a rovarok mellett kisebb gyíkokat, kígyókat, madarakat és apró emlősöket is elfogyaszt. Gyakran mozdulatlanná meredve, lesből támad (bár ilyenkor néha az is előfordul, hogy hosszú lábain „hintázni” kezd, hogy áldozata szélfútta falevélnek higgye).

Az érdeklődésemet még a nőstények "nagy férfifaló" híre is fokozta - amely szaporodási és túlélési stratégiájának része csupán és nem valami radikális rovar-feminizmus hozadéka...- ugyanis a nyár végi párosodási akciók sok esetben tragikusan végződnek a hímek számára. A nőstények felfalhatják a hímet párzás után, de akár a nemi aktus közben is (a hím gyakran akkor is folytatja a párzást, ha feje vagy más testrészei már hiányoznak). A frissen kikelt állatok nagyon hasonlítanak a kifejlett imádkozó sáskára (de kisebbek és szárnyatlanok).

Az imádkozó sáskához, több babona is fűződött, pl., hogy veszedelmet hoz a többi állatra, ha rátekint vagy, hogy megmutatja a hazafelé vezető utat az eltévedt gyereknek.
Az arab kultúrában azt tartják, hogy az imádkozó sáska testével mindig Mekka felé fordul.

Kínában a sáskákkal gyakran harci játékokat rendeztek, ahol a két harcias nőstény rövid időn belül szétmarcangolta egymást. A kalahári sivatag busmanjai az ájtatos manónak köszönik a tüzet, amelyet a strucctól lopott el.


Kiegészítésképpen ITT egy nagyon jó cikk Markó Bálint tollából.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP