2010. szeptember 19., vasárnap

Búcsú vándorainktól

Az elmúlt hetekben sorra vettünk búcsút vándormadarainktól. Fecskét már csak elvétve látni, a gólyák is nekiindultak hosszú útjuknak és a legtöbb már meg is érkezett Afrikába.
A magyar jeladós gólyák Apaj és Ipoly útját és helyzetét ITT lehet figyelemmel követni.
A gólyák vonulása már augusztusban elkezdődik. Romániából Bulgárián át Kis-Ázsiába, majd innen a Nílus völgyét követve Dél Afrikába vándorolnak, ahova november végen érkeznek meg. Vitorlázó repülők lévén a szárazföld felett kialakuló felszálló légáramlatokat kihasználva haladnak dél felé.

Vonuló gólyák Isztambul felett.A fecskék Szeptember 8-a (Fecskehajtó Kisasszony napja) körül indulnak vándorútra.

Ha figyelmesen járunk-kelünk, csapatokba verődött, még utazás előtt álló madárfajokat figyelhetünk meg. Nagyon látványos és hangos csapatokban gyülekeznek a seregélyek is; ők szintén Afrikában telelnek.


A gyurgyalagok is szeptemberben indulnak vándorútra, Dél Afrikában vagy Indiában telelnek. Kisebb csapatokban, nappal vonulnak.

A békászó sas szintén vonuló madár. Szeptember-októberben kezdi meg vonulását Afrika fele. A honlapon bal oldalt, fent elhelyezett békászó sas-vonulást jelző térképre rákattintva, a MILVUS csoport által jeladókkal ellátott, hazai békászó sasok vonulása követhető nyomon. Beni már Törökországban, Adél Szíriában van...

A vándormadarak tájékozódásáról ITT lehet többet olvasni.

Befejezésül, minden madárbarát olvasó figyelmébe ajánljuk a "Vándormadarak" (Le peuple migrateur) című, témába vágó, csodálatos hangulatú, természetfilmet. Igazi kikapcsolódási lehetőség gyönyörű képekkel és zenével."A vándormadarak élete egy ígéret, a visszatérés igérete."

2 megjegyzés:

Ati,  2010. szeptember 19. 22:29  

:( még szerencse, h északabbról jönnek helyettük mások, ha kevesebben is :)

Gyurgyalagok 2010. szeptember 19. 22:33  

Ati:nagy lenne a madárnélküliség...

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP