2010. május 24., hétfő

Zergeboglár Pünkösdre

Május vége fele kezd nyílni a védett pünkösdi rózsa vagy zergeboglár. Felszerelkezve, kihasználva a hétfői szabadnapot, gyalogosan gondoltuk megkeressük a településünk közelében lévő egyik lelőhelyét. Hogy jó helyen és jó időben járunk azt már jelezték az útszélen eldobott és már elhervadt példányok.
Annak ellenére, hogy a faj védett sokan szedik sőt még árulják is, a sepsiszentgyörgyi központi piacon potom 3 lejért "vehetünk" egy jó nagy csokorral ebből az értékes növényünkből . . .

Sepsiszentgyörgyről Előpatak fele haladva a Benedek-mezői letérőnél ha betérünk bal oldalt egy sárga rét fogad bennünket.
Tömegesen található itt az európai zergeboglár (Trollius europaeus). A faj egy jégkori reliktum faj. Élőhelye: láprétek, láperdők, hegyi patakok menti ligeterdők.
A Boglárkafélék családjába tartozó faj legfeljebb 50 centiméter magas, levelei sötétzöldek és tenyeresen összetett (5-7 tagúak).
A szár csúcsán egyetlen 2,5-5 centiméter átmérőjű virág található.
A virágtakarót 6-15 citromsárga, tojásdad lepellevél alkotja, melyek gömbösen összehajlanak.
A szirmok mézfejtőkké alakultak. A porzók nagyszámúak.
A beporzást egy apró légy végzi, amely épp befér a virág közepében levő lyukon. A nőstény légy a petéit a virág belsejében levő bibébe rakja. A lárvák aztán befúrják magukat a magházba, ahol a magkezdeményből táplálkoznak. Ezek természetesen azért tudnak kifejlődni, mert a nőstény légy beporozta a növényt. A lárvák okozta kár azonban elenyésző, így a sérült vacokban is teljes értékű magok tudnak kifejlődni.

A növény minden része mérgező!

Ha megtaláltuk próbáljuk az alábbi jelmondat szerint csodálni őt:
"mindent a szemnek, semmit a kéznek"

3 megjegyzés:

Ati,  2010. május 24. 21:21  

Remélem sokan elolvassák a cikketeket ... nagyon hasznos, sok szép fotóval ... s ami még fontosabb, hogy be is tartják a felhívást. Még soha nem hallottam, hogy valakit megbüntessenek védett növények leszakításáért. Miért? Akkor minek vannak a törvények és a kiszabható büntetések? Minden "védett élőlénynek" csak eszmei értéke van? Miért vannak védett területeink, ha nem védjük? Ezért mi is hibásak vagyunk, nemcsak az állam. Milyen hatósághoz lehet és kell fordulni, ha szabálysértőket látunk? Vagy fölösleges???

pinty,  2010. május 24. 22:58  

Az egyik dolog, hogy leszedik és eladják a virágokat, a másik, hogy egyre jobban terjeszkednek a "mocsárba" az úttal, a házakkal. Én lassan 15 éve keresem a megoldást és olyan sikereim vannak, mint a suliban a dohányzás tiltásával...Én már láttam olyant, hogy elkobozták vagy eldobatták a virágokat ( szerintem a piac gondnokság is besegítene), de a megoldás csak akkor jöhetne el, ha elérnénk, hogy mindenki csak nézné, fotózná és csodálná a növényeket. A gyűjtögető szenvedély még ott lappang a génekben.

Ari,  2010. május 25. 20:52  

Kár hogy nincs jobban megoldva a védelme ennek a gyönyörű növénynek.

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP