2014. június 28., szombat

Kosborfélék

Talán az esős tavasz/nyárelő okán tűnt fel mindenfelé több és többféle kosbor a szokásosnál. Csodás növények, és ha az ismertebb nevükön, vagyis orchideákként említjük, mindjárt egyet is értenek sokan, bár bizonyára leginkább az egzotikus fajokat, azoknak is kinemesített, bolti fajtáit ismerik leginkább.
Pedig tájainkon is vadon él néhány elképesztő szépségű tagja az orchideafélék családjának. Való igaz, a boldogasszony papucsán (Cypripedium calceolus) kívül ezek méretükben szerényebbek a trópusi fajoknál, vagy még inkább a nemesített fajtáknál, ám rájuk közelítve feltárulkozik jellegzetes szépségük.
Könnyű szuperlatívuszokra ragadtatnunk magunkat az orchideaféléket illetően, hiszen a legnagyobb fajszámú család a növényvilágban, viszonylag fiatal is, továbbá tagjainak különös szépsége miatt mérhetetlenül népszerű.
Vidékünk egyik leggyakoribb kosborféléje az agárkosbor (Anacamptis morio), de rajta kívül idén még némely más, eddig nem, vagy csak ritkán látott fajokhoz is volt szerencsénk.poloskaszagú kosbor (Anacamptis coriophora

szúnyoglábú bibircsvirág (Gymnadenia conopsea

foltos ujjaskosbor (Dactylorhiza maculata)


piros madársisak (Cephalanthera rubra)

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP