2012. november 5., hétfő

A levéllábú, az invazív

Invazív fajoknak nevezzük azokat az idegenhonos fajokat, amelyek agresszíven terjeszkednek, felborítva a táplálékláncokat, megváltoztatva az ökoszisztémák összetételét, kiszorítva az őshonos fajokat.
Ma egy ilyen ártatlannak látszó, de messziről érkezett utazó került lencsevégre.
Ő a nyugati levéllábú poloska ( Leptoglossus occidentalis), igaz, hogy a jártasság nem túl nagy a poloskák titokzatos világában, de  feltűnő mérete, illetve a zöld pólón mászkálás során tapasztalt nyugalma gyanúba keverte, s a fotózást ezek után már nem úszta meg.
Itthon meg kiderül, hosszas határozós böngészde után, hogy bejegyzésünk szereplője Észak Amerikából jött. Kontinensünkre  1999-ben  érkezett,   először Olaszországból jelezték. Romániában meg egészen új faj 2008 ban találták az első példányát.Akár örvendezhetnénk is, hogy van egy új fajunk, ha nem állna olyan rossz hírben. Ez a 1,5-2 cm hosszúságú rovar kizárólag a tűlevelű fajokat kedveli, és jelentős károkat okoz a fenyőerdőkben. Alapszíne vörösesbarna, barna, a fej a lábak és a csápok sötétbarnák. Jellegzetes az első szárnyak közepén haladó fehér cikkcakkos rajzolat, illetve a  hátsó pár láb combrészének levélszerű kiszélesedése (innen ered a levéllábú neve is).
Kora tavasszal rakja le petéit, az első ivarérett példányok szeptember körül jelennek meg. Késő ősszel meg elvonulnak telelni.


0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP