2012. július 11., szerda

Gyógypatika réten s erdőben

Július alkalmas jó néhány gyógynövény begyűjtésére. Mikor, mit, mire és hol gyűjtsük - kérdésekre a választ sokan tudják, hisz a gyógynövények gyűjtése, alkalmazása mifelénk igencsak elterjedt. Az elmúlt hetekben erdőkben s réteken járva az alábbi népi gyógyászatban is alkalmazott növényekre találtunk. 

- lómenta (Mentha longifolia)


A növény bármely részét megdörzsölve érezhető mentolos illata. A menta tea tisztító és izzasztó hatású, szabályozza a gyomorműködést.

- orbáncfű (csengőfű, Szent Antal virága, Jézus füve) (Hypericum perforatum)


Lyukas levelű fűnek is nevezik, ritkás erdőkben, száraz dombvidéken feltűnnek sárga virágjai. Ha virágjait szétmorzsoljuk sötétpirosas levet ereszt. A növény virágos hajtását gyűjtik. Teáját idegesség, alvászavarok ellen, sebek kezelésére használják. Gyomorfekély, vese- és epebántalmak esetén is ajánlott.

- kis ezerjófű (epefű, cintória) (Centaurium minus)

Réteken, tölgyesekben találhatunk rá e rózsaszín virágú kis növényre. A növény föld feletti részét gyűjtik. A drog keserű glikozidokat, gyantát, viaszt, nikotinsavat tartalmaz. Teája gyomorműködés-javító hatású, serkenti az epeműködést, enyhíti a puffadást. A keserű tinktúrák állandó alkotója. Használják még keserű italok, likőrök gyártásánál is.

- közönséges cickafark (cickafarkkoró) (Achillea millefolium)

Réteken, legelőkön találhatunk rá e közönséges gyógynövényünkre. A teljes virágzásban levő növény föld feletti részeit és virágzatát gyűjtik. A drogban keserűanyagok és flavonoidok is találhatóak. Gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító és fertőtlenítő hatása révén külsőleg égési sebekre, belsőleg tea formájában fog- és szájgyulladásra, gyomorfekély gyógyítására használják. Petefészekgyulladás esetén  már az első cickafark-ülőfürdő enyhíti a gyulladást. A növény érintésre allergiás reakciót válthat ki.

- szurokfű (vad majoránna) (Origanum vulgare)


Hegyvidékek füves, bokros helyein találunk rá erre az illatos gyógynövényünkre. Régebb e növény segítségével festették a gyapjút rozsdabarnára. Zamata, íze a majoránna és a kakukkfű keveréke, így fűszernövényként is használják. Teája étvágygerjesztő, köhögéscsillapító hatású, szélhajtó, epehajtó, görcsoldó,  puffadás csökkentő.

2 megjegyzés:

Kósa Márta 2012. július 15. 8:25  

De jó!
Fenesen sétálva rengeteg éóvirágot láttam, jó lenne a kevésbé ismertekről is megtudni, hogy mire valók!

Gyurgyalagok 2012. július 16. 13:53  

Kedves Márta,
örülünk, h jónak találod.
Az "éóvirágot" nem bírtuk megfejteni :D
Biztosan írunk még más gyógynövényekről is, de nem beütemezett a dolog és hát, inkább azokról szólunk, melyeket jobban ismerünk.

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP