2012. július 16., hétfő

Aranka: egy fojtogató nyomában

Tévedés ne essék, a cím szenzációhajhász, de  nem változtunk át bűnügyi titkokat boncolgató oldallá,   bejegyzéseink továbbra is a közvetlen környezetünk természeti adottságainak a  bemutatásáról fognak szólni. A címszereplő, habár kedvesen csengő nevet visel, tagadhatatlanul "hétpróbás bűnöző". Rossz híre van, de mégiscsak kuriózum a növények között, mert életmódja, megjelenése mind-mind iskolapéldája az élővilág változatosságának.

Az aranka (Cuscuta) az összenőtt szirmú szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó nemzetség. Több faja (nagy, herefojtó, komlóképű, lenfojtó) él nálunk. Közös jellemvonásuk, hogy paraziták (élősködők), a gazdanövény nedveit szívják ki és ezzel pusztítják el azt. Gyökerük igen csökevényes, csupán a gazdanövényre kapaszkodásukat szolgálja. Levelei jelentéktelenek, pikkelyszerűek nem tartalmaznak klorofillt, sárgák. Narancssárga száruk imbolygó mozgást végez, keresi a támasztékot, amelyre rátekeredve szívógyökereket fejleszt, melyek a gazdanövény szárára erősen ráilleszkednek, s attól a kész táplálékot elvonják.

Apró virágaik tömött fejecskében, ritkábban laza fűzérben állnak.


Számos gazdanövénye van. Legnagyobb kárt a lucerna és lóhere táblákon okozza, de károsítja a paprika, a paradicsom, a hagyma, a sárgarépa és a burgonya állományt is. Elszaporodva az aranka 10-20 cm vastag, nemezszerű szövedéket képez.

2 megjegyzés:

pinty,  2012. július 17. 11:23  

Ötletes a cím! A bejegyzés is jó.

Ari,  2012. július 18. 20:28  

Csodálatos a bejegyzés....

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP