2012. június 7., csütörtök

Lencsevégen a békászó sas

Habár nemzetségének legkisebb képviselője, mégis hatalmas megtiszteltetés, hogy hagyta pár kép erejéig fotóztatni magát - ennyi színes, szárnyas, csiripelő, nyikkanó, csattanó, fecsegő, tollas népség után- egy király is...
A békászó sas (Aquila pomarina) egy ritka, veszélyeztetett madárfaj, világállományának 22%-a Románia területén költ.  


Európa középső és keleti részén honos, telelni Afrikába vonul. Erdőkben, nedves területek közelében él. Testhossza 60–65 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig 135–160 centiméteres, testtömege 1100–1600 gramm közötti. A két nem egyforma, azonban a tojók nagyobbak. Békákat, rágcsálókat, madarakat és ízeltlábúakat fogyaszt. Fára, gallyakból építi fészkét. A fészekalja 2 tojásból áll, melyen 38-40 napig kotlik. A kikelt fiókákról még 55-60 napig a szülők gondoskodnak.




Románia területén a  Daróczi – Zeitz szerzőpáros (bibl. 2.) 2001 - ben 1800 - 2000 pár fészkelését feltételezte. Az Európai Unió támogatásával a Szebeni Regionális Környezetvédelmi Hivatal, a „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Román Madártani Egyesület életbe léptetett egy LIFE projektet, amelynek célja ennek az állománynak a fenntartása/megőrzése azáltal, hogy megfelelő körülményeket biztosítanak a faj számára. A védelmi intézkedések között műfészkek kihelyezése, az érintett területeken élő lakosság tájékoztatása, információs táblák kihelyezése stb. szerepel.


0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

Bethlen Gábor Alap

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP