2012. június 30., szombat

Kérészélet

Még sosem kerültek minálunk lencsevégre, most meg egy délutáni erdőmelléki séta alkalmával, - miközben többfelé a tiszavirágzásról látunk-hallunk - elkaptunk egy kérészt.
A kérészek a legősibb szárnyas rovarok közül valók. Finom testalkatú, törékeny rovarok. Jellegzetes 2-3 hosszú fartoldalékban (cercus) végződő potrohuk.
Ha a rovart még nem is látták sokan, a kérészélet fogalom jelentésével már mindenki tisztában van....szenvedélyes, de röpke lét jutott e kis rovarnak.
Tökéletlen átalakulással fejlődő rovarok: több fejlődési stádiumot járnak végig vedlésekkel tarkítva, amíg kifejlődnek (imágó). És ekkor kezdődik a visszaszámlálás a legtöbb faj ivarérett példányainál. Pár órás, napos életük alatt a nőstények, párt találnak, násztáncot járnak, megtermékenyülnek és petéiket vízbe rakják. S mivel szájszervük táplálkozásra alkalmatlan, elpusztulnak, tömeges rajzások esetén fehérre festve a  folyóvizek tükrét, testük hervadt, fáradt maradványaival.

imágó
Az imágó életénél már csak a lárva stádiumok titokzatosabbak. A lárvaállapot fajtól függően néhány hónaptól, néhány évig is eltarthat. Vízben élnek, tracheakopoltyúval lélegeznek és táplálkoznak. Sok család képviselői érzékenyek a víz szennyezésére (pl. erezett kérészek), ezért a folyóvizek tisztaságának méréséhez indikátornak használhatók. 
erezett kérész lárva
Híres képviselőjük a Tiszavirág  .

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP