2011. július 24., vasárnap

Teleki-virág

Ebben a felhőktől, esőtől és széltől terhes időben jól esik visszagondolni az elmúlt napok aranyló melegségére. Ezek egyikén kerekedtünk fel Uzonkafürdőre egy kis úszkálásra, napfürdőzésre és természetesen élővilág-szemlére.
Előbbiekre a fürdőhely kis strandján kerítettünk sort, majd bátorságát összeszedve még a majdhogynem jéghideg borvízes medencében is csobbant egyikünk, másikunk csak lábait lógázta meg benne, volt, aki csak flakonba gyűjtött a közeli forrás borvízéből vagy simán csak fotózta az eseményeket.
Az élővilág-szemle - ami ez esetben sem alapos, sem kimerítő nem volt - eredménye a teleki-virág (Telekia speciosa) megörökítése volt.Az őszirózsafélék családjába tartozik, akár két méter magasra is megnő és vidékünk vízpartjainak gyakori, szemvidámító színfoltja. Magyarországon viszont a Bükk hegységben maradtak fenn kisebb állományai.

Johann Christian Baumgarten erdélyi flórakutató ismerte fel, hogy egy önálló nemzetségbe tartozik, és ő nevezte el gróf Teleki Sámuel erdélyi kancelláról.


Különféle rovarok nagy számban látogatják; ezek közül egyik legszebb látványt a fészkes virágzaton kecsesen pillegő lepkék nyújtják.

3 megjegyzés:

Ati,  2011. július 29. 20:42  

Az Afrika kutató Teleki Sámuelről kellett volna elneveznie ... ő mégiscsak közelebb állt a természethez. :(
Amikor a cikketeket olvastam először "élővirág-szemlét" olvastam ... ami végül is nem áll messze a valóságtól a fotók alapján. :)
Már régen nem írtam hosszabb megjegyzést ... ezért: gratulálok, h ilyen kitartóak vagytok, még mindig sokat lehet tanulni tőletek!
Jó, hogy léteztek! :)

Márta 2012. július 15. 8:30  

Okosodom, Küküllő partján találkoztam vele a múlt héten, s nem tudtam mi a neve...
A kis völgyet édes illat lengte be, vajon melyik növénytől származhatott?!

Gyurgyalagok 2012. július 16. 13:57  

Remek ez az okosodás :) Többek közt ez is a cél: természeti szépségeink értékeink megismerése, megismertetése.

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP