2010. december 27., hétfő

Erdei fülesbagoly-nézőben

Karácsonyi lakomákból származó plusz energiabevitelt (is) ledolgozandó bagoly-turnéra indult a gyurgyalagcsapat. Uzon és Szentgyörgy két általunk is ismert helyszínén lévő bagolyfa volt a célpont: itt lestük, számláltuk és fotóztuk a hideg elől az ember közelébe húzódó erdei fülesbaglyokat. (Tavaly is megszámláltattak az itt lakó fülesek). Mire felkerekedtünk a kezdődő havazás komollyá alakult, így szép tájban, de fotózásra kissé alkalmatlan környezetben ügyeskedtünk.


Uzonban a bagolyfákul szolgáló lucfenyők ágainak és a havazás sűrű függönyén keresztül alig találtuk meg, a rejtőzködésben amúgy is nagyot alakító füleseket, de végül öt példány megszámláltatott. Volt, melyik álmosan hunyorított, volt melynek szeme elkerekedett láttunkon, a barátságosabbja ránk kacsintott :)




A szentgyörgyi "lakhelyű" füleseket már az utcabéliek is jól ismerik - na nem arról van szó, hogy nevükön szólítanák - csak tudják, melyik fákon ülnek és szívesen mutogatják - amolyan házigazda stílusban - azoknak, kikről, mint rólunk is lerítt, hogy érdeklődőek. Itt tizenegy ideiglenesen városlakóvá lett példányt számoltunk.



Azt még fontos elmondani, hogy az erdei fülesbaglyok védettek, további részletek a fajról a tavalyi bejegyzésünkből is megtudhatóak.

5 megjegyzés:

Ati,  2010. december 27. 20:26  

Jó újra látni őket! :) Köszi :)

3Gracia 2010. december 27. 20:35  

Sziasztok!
Jó ötlet!! Holnap én is megnézem a tóparton őket.
Péter

Névtelen,  2010. december 28. 14:41  

Azt tudom, hogy védettek, de ehetőek-e? Nem másért, de sosem tudja az ember ebben a nagy változó világban, hogy mi lehet még és jó lenne tudni, hogy melyik madár ehető? A közmondás is úgy szól, hogy jobb ma egy bagoly, mint holnap egy túzok (felénk nincs is túzok. Vagy túlzok??)

Gyurgyalagok 2010. december 28. 14:54  

Kedves névtelen, túzok híján, és a nagy étvágyadat látva nem győzök hálálkodni cikkírónknak, hogy nem fedtük fel teljesen a baglyok pontos lelőhelyét...tanulság, hogy ezentúl jobban kell ügyeljünk alanyaink személyiség jogaira, mert mindenhol éhes természetbarátok leselkednek bagolyfogásokról ábrándozva... :)

Ari,  2010. december 28. 18:20  

Csodálatos ez a sok szép fotó.

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP