2010. március 22., hétfő

A tavasz hivatalos kezdete

A blogunkon működő tavaszváró segítségével naprakészek lehettünk, hány napot is kell várnunk a tavasz első napjáig és íme eljött, megérkezett. Március 21., a tavasz kezdete, a tavaszi napéjegyenlőség napja. A nappal hossza egyenlő az éjszaka hosszával. A napkorong középpontja ekkor halad át az égi egyenlítőn. A Nap ezen a napon pontosan keleten kel és nyugaton nyugszik.

Xántus János A Természet kalendáriuma című könyvében így ír a március 21. – április 20. közötti időszakról:
Az ébredés hónapjában figyeljük meg vándormadaraink érkezését . . . „
Ugyancsak most az ideje annak, hogy tavaszi virágaink virításait feljegyezzük . . . „

Megfigyeléseink rövid vázlata az alábbiakban olvasható. Ezzel a kis, színes összeállítással köszöntjük újra a tavaszt.

Március 19-én Kisbaconban figyelmesek lettünk a szürke gémre (Ardea cinerea), aki egy napja tért vissza és a Benedek Elek emlékház közelében újítja fészkét.


Ugyanaznap több barázdabillegetőt (Motacilla alba) is megfigyeltünk a faluban, de már esteledett, így a kép nem a legjobb minőségű.


Március 20
-án nagy örömünkre megláttuk az első fehér gólyákat (Ciconia ciconia), bővebben lehet róluk olvasni előző bejegyzésünkben. A gólyafigyelő üzenőfalunkban végig lehet követni az első fehér gólyák érkezését országukba és hála lelkes olvasóinknak az adatsor kibővült a Háromszékre érkező fehér gólyákkal is. Még egyszer köszönjük a megfigyelést és az adatközlést.

Március 20-án rövid Rétyi Nyírben tett sétánk során rátaláltunk egy pihenő bütykös hattyúra (Cygnus olor), sikerült megközelítenünk és az alábbi fotók készültek róla.

Öröm volt látni a citromlepkét (Gonepteryx rhamni) is.

Az utolsó nagy havazó ellepte a már virágzásnak indult tavasz hírnökeit, de Sándor, József és Benedek idén is elhozta a meleget és így újra előbújtak, készülve ők is a hivatalos tavasz kezdetére :-).

tőzike

tulipán

pirosló hunyor

martilapu

Zárjuk a megfigyelések sorát, a március 21-én, Sepsiszentgyörgy közelében levő, 4-es kilométerkő tavában zajló békanász képeivel.

a fotókért köszönet Rékának és Barninak

A mai napot, március 22-ét, sok helyen „guzsalyütő” napnak tartják, hiszen a tavaszi munka elkezdődhet és a falusi asszonyok felhagytak/felhagynak a fonással.
Továbbá, 1993-ban az ENSZ ezt napot nyilvánította óta a Víz Nemzetközi Világnapjává, melynek célja felhívni a figyelmet a tiszta, friss víz fontosságára; itt elérhető a 2010-es hivatalos weblap (angol).

Kellemes tavaszt és sok érdekes megfigyelést mindenkinek!

5 megjegyzés:

Ati,  2010. március 22. 16:02  

Nektek aztán van energiátok ... irigylésre méltó a kifejtett munkátok. Sokadszorra is gratulálok! :)

Ari,  2010. március 22. 19:36  

Öröm nézni a fotókat az ébredés hónapjában.

3Gracia 2010. március 22. 22:52  

Továbbra is színes és érdekes az oldalatok! ..és a képek magukért beszélnek.
Péter

Bacea 2010. március 25. 9:40  

Gyönyörű fotók, gratulálok!!!

Üdv: Anton

Related Posts with Thumbnails
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP