2009. november 15., vasárnap

Tipp kiránduláshoz - Büdös-hegy

Évszaktól függetlenül, mindig alkalmas egy jó természeti sétára a Büdös-hegy és környéke. A hegy oldalában több kisebb-nagyobb, gázt okádó kőfülkét találhatunk: Büdös-barlang, Timsós-barlang, Gyilkos-barlang. Többnyire emberkéz alkotta ezeket a barlangokat, hiszen kénbányák voltak.

Túránk kezdőpontja a Bálványosfürdő és Szent Anna tó közötti útvonalon található, a ma felújítás alatt levő Hotel Best Western Bálványos szálló.

Innen a kék pontjelzést követve, rövid erdei séta után érjük el túránk első állomását a Büdös-barlangot.

A Büdös-barlang 1052 méter magasban található, Európa legnagyobb természetes mofettája. 14 méter hosszú, megelőzi a híres nápolyi Kutya-barlangot. Üregeiből naponta hatalmas mennyiségű széndioxid, valamint a vulkáni utóműködés hatására mérgező gázak illanak el a környék levegőjébe.


A barlang falait sárga terméskén-réteg borítja. S sárgás kénvonal alatti részen nincs oxigén, hisz az oxigénnél nehezebb kéngáz kiszorítja. Az enyhén kénsavas (vitriolos) csepegéseit szembajok kezelésére használják.

A barlangban levő mérgező gázak szintje alá kerülni biztos halált jelent, ezért ajánlott egy égő gyertyával megvizsgálni, még mielőtt belépnénk a barlangba.

Sok turista számára itt véget is ér a Büdös-hegyi séta. Azonban a kék pontjelzést követve folytatjuk utunkat és a Gyilkos-barlang előtt levő Madártemető a második megállónk.



A Madártemető nem más, mint egy beszakadt kénbánya-tárna. Az alacsonyan repülő madarak, ha a gáz szintje alá ereszkednek holtan hullnak alá. Ha kirándulásunk során nagy intenzitású a gázkitörés láthatunk állat tetemeket. A gyakran arra járó turisták látták már kisebb emlős állatok tetemét, sőt gyakran őzek tetemét is.

A közelben van a harmadik megállónk a Gyilkos-barlang.


A hétvégi sétánk során a szemfülesebbek a barlang szájánál három állat tetemet találtak, így a barlang nevének magyarázata egyértelmű.

Következő és egyben utolsó megállónk a Büdös-hegy és a Köztető közötti hegynyeregben található Buffogó tőzegláp. A ma már védetté nyilvánított ingólápban számos ritka maradványnövény él. A kis fürdőmedencéiben ezüstösen csillog a borvíz, hangosan buborékolva tör fel a szagáról felismerhető vulkanikus gáz.

A kiinduló pont fele választhatjuk a szintén kék ponttal jelzett erdei ösvényt.



Sajnos sokan nemcsak megfigyelni, csodálni járnak ide a természetet, hanem fölös energiájukat úgy vezetik le, hogy rongálják a mások által felállított hasznos információkat tartalmazó táblákat. Íme:

2008

2009 november 14.

Hasznos, ha a túránk előtt bepakoljuk a hátizsákba Kisgyörgy Zoltán Kovászna megye című útikönyvét.

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
free counters
Jelenleg

látogató olvassa a gyurgyalagokat

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP